Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, proprietari ai unui imobil care nu este în litigiu, constă în acordarea unor sume fixe: respectiv până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare; până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură; până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Conform declarațiilor ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, de la anunțul de lansare al programului pentru acest an, în 2010 au fost depuse 18.300 dosare, din care 14.600 au fost deja analizate și s-au făcut plăți în valoare de 20 milioane de lei pentru 3.363 de cereri.

Programul a fost lansat la 1 iulie 2010, iar bugetul alocat pentru anul trecut a fost de 110 milioane de lei, distribuit la nivelul fiecărui județ, în funcție de numărul de locuitori. Conform Programului Național de Reformă (PNR) 2011 – 2013, fondurile alocate cu această destinație se ridică la 435,9 milioane de lei în anul 2011, 120 de milioane de lei în 2012 și 50 de milioane de lei, în 2013.

Dincolo de acest fond, orice manager interesat de profilul durabil al proiectului pe care îl coordonează trebuie să aibă în vedere implementarea măsurilor de eficienţă energetică şi a celor de reducere a poluării prin sisteme alternative de încălzire bazate pe energie regenerabilă.

Acest material face parte din colecţia de resurse a primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatedurabila.ro îşi propune să ofere celor interesaţi un instrument colaborativ de învăţare pentru dezvoltare durabilă şi reuneşte în acest sens experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse, cu toţii motivaţi să dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.

Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!” iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.