Ministrul apărării, Joaquim Silva e Luna, citat de AFP, a precizat ulterior că trupele braziliene sunt deja pe poziţii la frontieră. Pe 18 august, localnicii din Pacaraima – un oraş situat în apropierea graniţei, în statul brazilian Roraima – s-au revoltat şi au alungat înapoi în Venezuela sute de refugiaţi. În momentul respectiv, armata era deja prezentă pentru a împiedica agravarea situaţiei. 

Temer l-a acuzat pe omologul său venezuelean, Nicolas Maduro, de provocarea crizei migraţiei din Venezuela în ţările învecinate. "Problema Venezuelei nu mai ţine de politica internă. Este o ameninţare pentru armonia întregului continent", a spus preşedintele brazilian într-un discurs televizat. El a cerut comunităţii internaţionale să adopte măsuri diplomatice pentru a opri emigrarea masivă a venezuelenilor.

Tot marţi, în Peru a fost declarată starea de urgenţă medicală în regiunea de frontieră din nord, unde continuă să sosească mii de refugiaţi venezueleni. Preşedintele peruan, Martin Vizcarra, a declarat starea de urgenţă timp de 60 de zile, din cauza unui "pericol iminent" pentru sănătatea publică, provocat de imigraţie. 

Oficialii răspunzători de problemele migraţiei din Peru, Columbia şi Brazilia s-au întâlnit timp de două zile la Bogota, pentru a discuta situaţia. În Columbia se află acum aproape un milion de venezueleni, iar în Peru peste 400.000. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a apreciat vinerea trecută că exodul venezuelenilor către mai multe ţări din America de Sud prefigurează o criză asemănătoare cu cea a refugiaţilor care încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană.