"Credem că balanţa continuă să se încline spre o recesiune uşoară şi o revenire lentă a creşterii, chiar dacă riscurile pentru un scenariu mai pesimist nu au dispărut încă", a declarat economistul şef pentru zona euro, Jean-Michel Six.

Potrivit scenariului de bază al Standard & Poor’s, zona euro va înregistra o creştere zero în 2012 urmată de un avans de 1% în 2013. "În prezent atribuim o probabilitate de 60% pentru scenariul nostru de bază, spre deosebire de 40% şanse pentru scenariul alternativ care prevede o recesiune dublă", se arată într-un raport al Standard & Poor’s

Agenţia a subliniat că trei factori vor determina amploarea actualei încetiniri economice: modul în care va rezista cererea venită de pe pieţele emergente; cum vor reacţiona consumatorii europeni la noile incertitudini; modul în care guvernele europene şi în special Banca Centrală Europeană vor reuşi să reaprindă încrederea investitorilor în pieţele de capital în următoarele trimestre.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional, în ultimele sale prognoze date publicităţii săptămâna trecută, a estimat şi el că zona euro va suferi doar o uşoară recesiune, dar va termina anul fără creştere.
SURSA: Agerpres