'În opinia noastră, acest rezultat al referendumului este un element fundamental care va duce la un context mai puţin previzibil şi stabil în Marea Britanie', au afirmat reprezentaţii agenţiei într-un comunicat.

Perspectiva negativă reflectă riscurile viitoare legate de 'perspectivele economice' britanice', precum şi 'rolul lirei sterline drept monedă de rezervă', a indicat S&P.

Analiştii agenţiei consideră că ieşirea Londrei din blocul comunitar poate deteriora condiţiile de finanţare pentru Marea Britanie, deşi ţara păstrează o dependenţă 'extrem de ridicată' de această finanţare.

Efectele referendumului de joia trecută vor afecta creşterea Produsului Intern Brut (PIB) britanic, precum şi balanţa fiscală şi echilibrul între exporturi şi importuri, potrivit S&P.

Agenţia menţionează, în plus, 'problemele constituţionale pentru ansamblul ţării', care pot duce la situaţia ca Scoţia sau Irlanda de Nord să câştige la referendum opţiunea de a rămâne în Uniunea Europeană.

'Rezultatul Brexitului poate duce la o deteriorare a performanţei economice a Marii Britanii, inclusiv în amplul său sector de servicii financiare, care are cea mai mare contribuţie în privinţa locurilor de muncă şi facturilor publice', au precizat reprezentanţii agenţiei.

'Ar putea, de asemenea, să dea naştere la o criză constituţională, dacă se ajunge la un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei', se menţionează în comunicatul agenţiei.

Pentru analiştii S&P, 'lipsa de claritate în privinţa acestor probleme cheie va mina încrederea şi investiţiile în Marea Britanie'.

La finele săptămânii trecute, şi agenţia Moody's a anunţat că a modificat perspectiva ratingului Marii Britanii de la 'stabil' la 'negativ' din cauza incertitudinii declanşate de rezultatul referendumului de joi, în care britanicii au decis ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană.

Lira sterlină, care vineri a scăzut cu 8% după aflarea rezultatului referendumului, a revenit luni pe pierdere şi s-a depreciat cu 2,98% în raport cu dolarul american.

Vineri, în prima sesiune bursieră după referendum, FTSE-100, índicele principal al Bursei de la Londra, a căzut cu 3,15 %, în timp ce luni s-a depreciat cu 2,55%.

În încercarea de a transmite un mesaj de încredere, ministrul britanic al Economiei, George Osborne, a ieşit luni pentru prima dată după referendum la declaraţii şi a dat asigurări că Marea Britanie este într-o poziţie 'solidă' pentru a face faţă provocărilor pe care le presupune Brexitul.

În opinia sa, măsurile de ajustare luate de Guvern în ultimii ani au permis ca finanţele britanice 'să fie solide şi stabile'.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: