n prezent doar 10 ţări din întreaga lume, dintre care şapte în Europa (Suedia, Norvegia, Danemarca, Elveţia, Germania, Luxemburg şi Finlanda) mai beneficiază de un rating ‘AAA’, cea mai bună notă posibilă, din parte tuturor celor trei mari agenţii de rating: Standard & Poor’s, Fitch şi Moody’s.

‘Ratingul Germaniei reflectă opinia noastră cu privire la economia sa modernă, competitivă şi cu grad mare de diversificare precum şi performanţele guvernului în ceea ce priveşte politica fiscală prudentă şi disciplina în domeniul cheltuielilor. În plus, credem că economia germană şi-a demonstrat capacitatea de a absorbi mari şocuri economice şi financiare’, subliniază Standard & Poor’s.

Agenţia de evaluare estimează că după o încetinire a ritmului de creştere până la 0,5% în 2013, economia germană va înregistra un ritm mediu de creştere de peste 1,5% în 2014-2016. Modelul economic german, bazat pe exporturi, a permis ţării să înregistreze excedente comerciale şi de cont curent. Cu toate acestea, S&P se aşteaptă ca o parte din marii parteneri comerciali ai Germaniei să continue să-şi reducă datoriile, ceea ce ar urma să reducă cererea externă pentru bunuri şi servicii germane. În consecinţă, S&P prognozează că surplusul de cont curent al Germaniei se va reduce până la 4,4% din PIB în 2016 de la 7,0% din PIB în 2012.

De asemenea, Standard & Poor’s estimează că în următorii ani Germania va înregistra deficite guvernamentale mici, ceea ce va face ca povara datoriei guvernamentală să scadă până la 71% din PIB în 2016 de la 77% în prezent. Această cifră nu include însă şi responsabilităţile care revin Germaniei conform numeroaselor mecanisme de sprijin concepute de ţările din zona euro, responsabilităţi care potrivit S&P ar putea să se ridice, în cel mai prost scenariu, la aproximativ 235 miliarde de euro sau 9% din PIB.

Perspectiva stabilă asociată ratingului ‘AAA’ atribuit Germaniei reflectă viziunea S&P potrivit căreia finanţele publice şi balanţa externă solidă vor continua să facă faţă unor posibile şocuri financiare şi economice. Standard & Poor’s avertizează însă că ar putea retrograda Germaniei dacă, în pofida estimărilor actuale ale agenţiei, datoria guvernamentală va creşte până la 80% din PIB. Acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care deficitele peste aşteptări vor depăşi limita constituţională. De asemenea creşterea pasivelor ca urmare a unor probleme în sectorul bancar sau al unor efecte de contagiune ca urmare a crizelor din zona euro ar putea crea presiuni pentru o retrogradare. Cu toate acestea, S&P nu se aşteaptă ca aceste scenarii să se materializeze în următoarele 24 de luni.

Sursa: Agerpres