În acelaşi dosar, procurorii militari au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile faţă de Marinela Zoica Dragomir, soţia fostului ofiţer SRI, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor.

"În perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, inculpatul Dragomir Daniel, care îndeplinea funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI, beneficiind de ajutorul inculpatei Dragomir Marinela Zoica, a pretins şi ulterior a primit de la un martor denunţător, administrator al unor societăţi comerciale, suma totală de 2.030.353,32 de lei, echivalent a 462.567,61 de euro", se arată într-un comunicat DNA.

Potrivit anchetatorilor, suma de 1.648.400 de lei, echivalent a 374.078 de euro, a fost primită în numerar, într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane. Inculpatul a mai primit 309.952 de lei, echivalent a 70.575 de euro, reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, precum şi un autoturism de lux marca Porsche Cayenne, precum şi 72.000 de lei, echivalent a 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 de lei primit de soţia sa, în calitate de administrator al acestei firme nou înfiinţate.

"Sumele de bani (…) au fost pretinse şi primite de către inculpatul Dragomir Daniel pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară. Totodată, inculpatul i-a promis denunţătorului că-i va determina pe acei funcţionari publici să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în sfera atribuţiilor de serviciu sau erau contrare acestora, în legătură cu rambursarea la timp, de către firmele martorului denunţător, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale", se precizează în comunicat.

Cei doi inculpaţi mai sunt acuzaţi că au transferat succesiv sumele primite în conturi care le aparţineau lor sau unor membri ai familiei, iar ulterior au constituit depozite şi au cheltuit o parte din bani în interes personal, în scopul disimulării originii ilicite a sumei de 1.648.400 de lei provenită din infracţiuni de corupţie.

Marinela Zoica Dragomir a fost informată despre obligaţiile pe care trebuie să le respecte pe perioada controlului judiciar iar Daniel Dragomir urmează să fie prezentat la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: