Suprematia celui mai popular sport din lume e atacata nu numai de alte intreceri de echipa, dar si de competitii care pina mai ieri nu spuneau mare lucru telespectatorului de rind, precum natatia sau cursele de viteza.
„Sport in prim media plan”. Asa se numeste ofensiva declansata la inceputul acestei luni de catre ARBOmedia si Televiziunea Romina, cea care domina piata nationala a transmisiunilor sportive. Totul a plecat de la concluzia ca fotbalul – sportul rege – a devenit usor neinteresant, situatiile cele mai des intilnite care confirmau regula fiind cele in care pledoaria pro domo era sustinuta de calitatea partidelor dintre majoritatea echipelor noastre de prima divizie. Ba unii l-au acuzat si de o usoara vulgaritate. in aceste conditii, surpriza a venit din partea altor intreceri sportive, considerate, pana nu demult, veritabile „Cenusarese”, dar care in ultimul timp au adus rominilor vedete de prima marime. Asa au revenit in prim-planul atentiei telespectatorilor, mai ales in ultimul an, handbalul, baschetul, gimnastica, atletismul, canotajul, dar mai ales natatia, acolo unde Rominia a inregistrat in vara lui 2000 primul sau titlu de campion olimpic, prin Diana Mocanu. Iar acest lucru nu-i putea lasa indiferenti pe cei care fac regulile jocului in lumea publicitatii. Asa s-ar explica diferenta din ce in ce mai mica dintre sumele publicitare platite pe acelasi interval de timp intre fotbalul autohton si celalalte competitii: 1.500 $ pentru 30 de secunde la fotbal fata de 1.000 – 1.200 $. Si, spre deosebire de fotbal, „Cenusaresele” nu s-au plafonat. Un alt amanunt care a dat de gindit a fost despartirea unui cunoscut producator de bere de divizia nationala de fotbal. „Marcile de bere cauta in prezent noi sporturi cu care sa se asocieze, in care sa investeasca bani, dar si propria imagine. Fotbalul nu mai este deloc prioritatea lor numarul unu”, sustine un analist al pietei.
Hagi poate fi un balon de oxigen publicitar
Nici alti mari producatori de publicitate nu prea mai stau pe ginduri. Antiperspirantele pot fi usor asociate cu imaginea sporturilor acvatice, dar deopotriva si cu probele din atletism. La fel racoritoarele. in Rominia de azi, cind potrivit unui sondaj de ultima ora, realizat pe un public-tinta de peste 15.000 de subiecti la nivel national de catre AGB Data Research, femeile ocupa 42% din totalul compozitiei demografice pe sexe a telespectatorilor programelor sportive, nu mai poti afirma ca exista inca competitii aproape exclusiv masculine.
Cu toata ofensiva de ultima ora a altor sporturi, fotbalul are inca doua puncte forte. Primul se numeste echipa nationala, iar celalalt poarta generic titlul de fotbal international. Iar faptul ca selectionata Rominiei a fost preluata recent de cel mai bun fotbalist romin din toate timpurile, Gheorghe Hagi, ar putea reprezenta un „balon de oxigen publicitar”. Apropierea primului meci amical al nationalei Rominiei condusa de Gica Hagi, cel din 15 august cu Slovenia, de la Bucuresti, e tratat cum se cuvine si in lumea nevazuta din spatele micului ecran. Pentru cei interesati in mediatizare, ARBOmedia a pregatit o oferta speciala: meciul cu Slovenia, impreuna cu ultimele doua partide din preliminariile Campionatului Mondial din 2002, sunt vindute la pachet, cu un discount de 20%. Iar economia facuta e una importanta, in conditiile in care 30 de secunde vor fi taxate cu 5.000 $. Astfel, pentru un spot traditional, in fiecare din cele trei partide anuntate se vor plati doar 12.000 de dolari americani.
Sportul rege are bugete tot mai mici

2 august 2001, 12:00
Ultima modificare în 2 august 2001, 15:00
Suprematia celui mai popular sport din lume e atacata nu numai de alte intreceri de echipa, dar si de competitii care pina mai ieri nu spuneau mare lucru telespectatorului de rind, precum natatia sau cursele de viteza. "Sport in prim media plan". Asa se numeste ofensiva declansata la inceputul acestei luni de catre ARBOmedia si Televiziunea Romina, cea care domina piata nationala a transmisiunilor sportive. Totul a plecat de la concluzia ca fotbalul - sportul rege - a devenit usor neinteresant,
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook