Încă şase medici şi 17 asistenţi medicali de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad şi-au anunţat demisia, chiar azi. ″În total, 14 medici au demisionat în ultima săptămână, 9 dintre ei pentru a se pensiona”, a declarat managerul unităţii medicale, Carmen Lucuţa. Totuşi, există un deficit de medici la ATI, unde sunt doar zece specialişti angajaţi, dar şi de Boli Infecţioase. SCJU are şase medici de Boli Infecţioase, dar miercuri nu era niciunul disponibil, toţi fiind în concedii medicale.

Protecție pe sponci

Cu privire la echipamentele de protecţie, Carmen Lucuţa a declarat că există asigurate doar pentru ziua … miercuri. “Avem stocurile necesare asigurate pe secţii pentru ziua de astăzi, către Guvern, urmează să ajungă un transport cu echipamente de protecţie”, a spus managerul. Lucuța a mai declarat că spitalul a folosit de 20 de ori mai multe echipamente de protecţie în perioada ianuarie-martie faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă. În primele trei luni din 2019 s-au cheltuit 50.000 lei pentru măşti şi combinezoane, iar în primele trei luni din acest an s-au cheltuit 1.075.000 lei, în contextul pandemiei.

PCR a sosit la Arad

Primul echipament de testare pentru COVID-19, un aparat Real Time PCR tip Bioneer, a ajuns la Arad şi a fost montat, iar în noaptea de marţi spre miercuri au fost procesate primele probe-test, de joi urmând să se facă teste cu probe de la pacienţi. Pe drum mai este un apparat asemănător care va ajunge mâine.  Acest al doilea echipament a fost achiziţionat cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, de la Consiliul Judeţean şi din sponsorizări, urmând să fie montat în clădirea în care a funcţionat laboratorul de anatomie patologică din cadrul fostului spital municipal din Arad. De asemenea, în perioada următoare va fi pus în funcţiune un al treilea aparat, primit de la Unifarm, care a ajuns la Arad însă fără o parte dintre componente.