Nu am fost niciodată un fan al bucătăriei chinezești. Iar principalul motiv este, în mare, legat de lipsa de încredere pe care ți-o inspiră multe dintre restaurantele de acest gen din București. Cu toții știm câte o „bombă“ prin oraș cu „cea mai bună mâncare chinezească“. Dar puține sunt suficient de curate sau de aerisite ca să te îmbie să le vizitezi mai des de o dată sau de două ori pe an. Și, invariabil, câte una dintre ele ajunge subiect de știri la televizor cu prilejul vreunei reclamații pentru lipsă de curățenie sau atunci când Direcția de Sănătate le controlează, mai mult de ochii lumii.
În urmă cu vreo trei ani, am descoperit Orașul Interzis. Unul dintre cele mai arătoase restaurante din București și, contrar tiparului descris mai sus, un restaurant chinezesc.  Este găzduit de o casă frumoasă, cu etaj, din spatele bisericii Armenești, pe Silvestru, chiar vizavi de casa în care a locuit Alexandru Paleologu. Amenajat destul de butaforic, în stilul obișnuit al cârciumilor chinezești, Orașul interzis are parte de decoruri de bună calitate și materiale pe care nu le găsești nici în localuri cu pretenții mai mari din orașul nostru. Prețurile sunt și ele peste nivelul obișnuit al restaurantelor de gen, însă trebuie să mă credeți că mâncarea este foarte bună, iar ambianța extrem de plăcută pe care o găsești acolo, mai ales în sezonul cald când poți să stai pe terasa destul de generoasă, își merită toți banii.
Nu-i ușor să găsești strada Silvestru, aflată cumva în continuarea străzii Armenească. Iar lipsa vecinătății unui obiectiv mai important lasă zona în care se află această stradă destul de neumblată și ferită de ochii orașului tumultuos. Veți fi plăcut surprinși să descoperiți acest loc atât de liniștit cu gard înalt, vegetație abundentă și locuri de parcare berechet atât de aproape de centrul orașului. Grădina este punctul cu adevărat forte al Orașului Interzis și motivul pentru care vă recomand să vizitați acest restaurant din mai până în septembrie. Grădina de acolo este un spațiu excelent pentru relaxare, o oază de verdeață și liniște, în care umbrarul ingenios construit ca să te apere de ploi, dar și de soare și fântâna integrată în peisajul terasei te duc cu gândul la un spațiu îndepărtat din capitala împăraților Chinei.

Mâncarea este foarte bună. Bucătarii sunt chinezi, din câte am înțeles, dar acesta este, în cazul multor restaurante chinezești, un argument pozitiv, însă nici pe departe suficient. Nu m-aș hazarda să spun că aici am găsit cea mai bună mâncare chinezească din oraș, dar pot să spun, fără îndoială, că la Orașul interzis se gătește cu grijă și cu respect pentru bucătăria de origine.
Serviciul m-a impresionat întotdeauna plăcut. Șefi de sală expe­ri­mentați, care dirijează discret traficul ospătarilor în așa fel încât mâncarea să ajungă repede la destinație, chiar și atunci când restaurantul este plin. Nu în ultimul rând, știu despre ce vorbesc atunci când sunt întrebați. Și într-un restaurant chinezesc cu un meniu destul de stufos, lucrul acesta îmi imaginez că are o mare importanță._

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Pentru o masă de minimum patru persoane este ideal să alegeți mai multe feluri din care să guste toată lumea. Puteți să optați pentru iarba de mare „Hai Dai“ (18 lei), jambon în sos picant (22 de lei), pachețele de primăvară (20 de lei), vită pe plită încinsă (38 de lei), porc cu ciuperci aromate (31 de lei) sau specialități din pește și fructe de mare care sunt mai scumpe: pește „Orașul interzis“ (68 de lei) sau creveții decorticați pe plită încinsă (64 de lei). Piesa de rezistență la Orașul interzis este, în opinia mea, rața în sos de portocale (72 de lei), scumpă, dar gustoasă și foarte sățioasă. Lista de vinuri este foarte bine alcătuită, cu titluri pentru toată buzunarele. Aș opta pentru un alb sau un roze românesc, precum Cuvée Amaury sau Terra Romana Rose.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.
Legendă

Mâncare: patru puncte din cinci
Serviciu: patru puncte din cinci
Atmosferă: cinci puncte din cinci

Adresa: Str. Silvestru nr. 3
Tel: 031.425.47.48, 031.425.47.47
www.orasul-interzis.ro