Președintele austriac a vorbit joi, într-o întâlnire cu corespondenţii de presă străini, despre aderarea la Schengen a României și Bulgariei.

Astfel, acesta a subliniat din nou că opinia lui este complet diferită de cea a Guvernului, care nu cedează în pofida recomandării Comisiei Europene, conform BTA.

Preşedintele austriac a vorbit despre aderarea la Schengen

„Ştiţi că părerea mea diferă de opinia Guvernului (n.red. condus de cancelarul Karl Nehammer), care a impus un veto şi nu cedează în pofida recomandării Comisiei Europene de a admite Bulgaria şi România”, a Alexander Van der Bellen, potrivit sursei menționate.

Potrivit liderului austriac, Guvernul susţine că decizia sa este determinată de migranţii care sosesc în Austria. Totuși, acești migranți nu ar sosi din Bulgaria şi România, ci din Ungaria, a mai spus el.

„Guvernul susţine că decizia sa este determinată de migranţii care sosesc în Austria. Aceşti migranţi vin, totuşi, din Ungaria mai degrabă decât din Bulgaria şi România”, a adăugat Van der Bellen.

În acest context, Guvernul ar trebui să-şi protejeze mai bine interesele investiţionale, spune președintele austriac. Van der Bellen a subliniat și că Austria este o ţară de origine pentru investitorii din ambele ţări.

„Cred că Guvernul ar trebui să-şi protejeze mai bine interesele investiţionale, şi nu doar în sectorul financiar. Austria este o ţară de origine pentru investitorii din ambele ţări”, a mai spus președintele austriac.

Mai apoi, acesta a adăugat că zeci de mii de femei din România lucrează în Austria.

„Permiteţi-mi să adaug că zeci de mii de femei din România lucrează în ţara noastră, având grijă în permanenţă de persoane în vârstă şi bolnavi”, a conchis el.

Argumente PRO-România în spațiul Schengen

În altă ordine de idei, eurodeputatul Victor Negrescu a luat inițiativa de a trimite o scrisoare cancelarului austriac Karl Nehammer. Astfel, a prezentat argumente tehnice solide pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Această mișcare vine într-un moment crucial, cu discuții viitoare programate la Consiliul Justiție și Afaceri Interne la începutul lunii decembrie, la un an după ce Austria s-a opus intrării României și Bulgariei în acest spațiu european de liberă circulație.

Negrescu evidențiază faptul că nu există argumente împotriva aderării României la Schengen. El subliniază realizările țării în implementarea unui proiect-pilot cu Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor, un proiect ce a avut rezultate remarcabile și va fi extrapolat la nivel european.