Deficitul bugetar al Spaniei a fost anul trecut de 8,5% din PIB, conform datelor oficiale prezentate de guvernul spaniol, depăşind astfel chiar şi ţinta revizuită puternic în sus.
După ce au preluat puterea anul trecut, conservatorii au revizuit în sus estimările privind deficitul bugetar, la aproximativ 8% din PIB, faţă de 6% din PIB în estimarea precedentului guvern, transmite Agerpres.

Deficitul mai ridicat din 2011 va adăuga mai multe presiuni asupra noului guvern pentru adoptarea de noi măsuri pentru reducerea deficitului, pentru a ajunge la obiectivul stabilit pentru acest an, de 4,4% din PIB. Deficitul include veniturile şi cheltuielile guvernului central şi ale celor 17 regiuni ale Spaniei.

Guvernul de la Madrid a dezminţit recent informaţiile din presă care arătau că s-ar fi exagerat estimarea neoficială a deficitului pe 2011 pentru a avea mai multe şanse cu planurile privind deficitul pe 2012 ce vor fi prezentate Uniunii Europene în următoarele zile. Ministrul spaniol de Finanţe, Cristobal Montoro, a declarat că datele oficiale privind deficitul bugetar de 8,5% din PIB demonstrează că executivul ‘nu a exagerat’.
O nouă revizuire în sus a deficitului

Presa spaniolă anunţa săptămâna trecută că Spania va revizui în creştere ţinta de deficit pentru 2012, la 5% din PIB, în planurile care vor fi prezentate Uniunii Europene în următoarele zile.

Premierul Mariano Rajoy şi ministrul economiei, Luis de Guindos, vor prezenta noua ţintă de deficit pentru 2012 la 5% din PIB, faţă de estimarea oficială 4,4% din PIB, în următoarele zile, susţine presa, adăugând că un deficit de 4,4% din PIB în 2012 l-ar obliga pe premierul spaniol să reducă cheltuielile cu încă 25 miliarde de euro, o misiune dificilă într-o perioadă în care reducerea cheltuielilor şi reformarea pieţei muncii au determinat ample proteste în Spania. În schimb, noua ţintă de deficit pentru 2012 la 5% din PIB ar permite guvernului să reducă cheltuielile cu doar 15 miliarde de euro.

Spania a adoptat deja măsuri dure de austeritate, ce vizează reducerea cheltuielilor şi majorarea importului pe venit, reformarea sistemului bancar şi a pieţei muncii.

FMI estimează că în acest an economia Spaniei se va contracta cu 1,7%, din cauza măsurilor dure de austeritate adoptate de guvern pentru reducerea deficitului.