Spania a inaugurat vineri o nouă eră în istoria Uniunii Europene, preluând, pentru şase luni, prima preşedinţie semestrială după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona şi după desemnarea primului preşedinte permanent al UE.

Preşedinţia spaniolă a fost inaugurată printr-un spectacol de sunet şi lumină, organizat în piaţa Puerta del sol din centrul Madridului, unde mii de persoane au sărbătorit intrarea în Anul Nou.

Creşterea economică în UE, principala prioritate

Spania a anunţat ca principale priorităţi aplicarea prevederilor Tratatului de la Lisabona şi reluarea creşterii economice în UE.

Aplicarea Tratatului, care îşi propune să consolideze ponderea UE într-o lume globalizată în care puterile emergente, cum sunt China sau Brazilia, joacă un rol tot mai important, se anunţă dificilă.

Menţinând preşedinţiile semestriale chiar şi după înfiinţarea postului de preşedinte permanent, Tratatul instaurează de fapt o conducere bicefală, care riscă să provoace diferende, cu atât mai mult cu cât documentul prevede prerogative şi pentru preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi pentru un reprezentant pentru diplomaţie, Catherine Ashton.

Van Rompuy, „fericit” să poată conta pe Spania

Preşedintele UE, belgianul Herman Van Rompuy, s-a declarat „fericit” să poată conta pe Spania, pe care a descris-o drept o ţară „foarte angajată” în Europa, şi a afirmat, într-un mesaj dat publicităţii joi seara, că va coopera îndeaproape cu preşedinţia spaniolă în următoarele şase luni.

Reprezentanţii Spaniei urmează să prezideze reuniunile organizate în toate domeniile, cu excepţia întâlnirilor şefilor de stat şi de guvern – care vor fi conduse de Van Rompuy – şi a celor de politică externă – prezidate de Ashton.

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, va găzdui în Spania mai multe summituri importante, printre care se numără cele dintre UE şi Statele Unite, ţările Americii Latine, Maroc sau Uniunea pentru Mediterana.

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a afirmat că următoarele şase luni vor permite „formarea unui nou model de cooperare între statele membre şi instituţiile UE”.

SURSA: Mediafax