Varianta engleză a coronavirusului există deja de o lună. Trei secvențe de probe colectate în Danemarca și una în Australia, prelevate în noiembrie, s-au dovedit a fi legate de focarul din Marea Britanie cauzat de această mutație, ceea ce indică faptul că „răspândirea sa internațională a avut loc deja, chiar dacă extinderea sa este necunoscută”, explică Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) într-un raport publicat pe site-ul său de internet, notează Ansa. 

„Autoritățile de sănătate publică și laboratoarele din toate țările europene trebuie să analizeze în timp util virusurile izolate pentru a identifica cazurile noii variante. Trebuie identificate imediat persoanele care au avut contact cu persoane pozitive la noua mutație sau care au călătorit în zonele afectate, astfel încât să fie testate, izolate și descoperite contactele lor”, spune ECDC.

Pe un zbor Ryanair de la Londra, care a aterizat la Palermo duminică seară, au fost descoperite trei persoane pozitive în urma testelor efectuate: s-au efectuat teste moleculare pe 134 de pasageri și șase membri ai echipajului. Testele antigenice rapide au dat rezultate negative. Verificările ulterioare au constatat, din păcate, prezența a trei infectați în rândul pasagerilor, care sunt toți în carantină.

Între timp, la Institutul Spallanzani din Roma a fost inițiată procedura pentru izolarea secvenței virusului pentru verificarea așa-numitei variante. Verificările vor fi efectuate pe testul făcut unui pasager, care a aterizat duminică la Fiumicino și a rezultat pozitiv la test. Rezultatele investigațiilor vor veni în următoarele zile, pentru a stabili dacă pasagerul, pozitiv la COVID-19, are așa-numita variantă engleză. Conform primelor informații, este vorba despre un tânăr medic. Din 351 de pasageri care au aterizat duminică pe Aeroportul Fiumicino cu un zbor din Anglia, acesta este singurul rezultat pozitiv la COVID-19.

Monitorizarea virusului

Femeia care a rezultat pozitivă la varianta britanică a virusului COVID-19 se simte bine și este asimptomatică. Femeia nu este internată în spital, dar este izolată alături de partenerul ei în casa lor din zona Romei. Acesta din urmă, de origine britanică, este, de asemenea, pozitiv și asimptomatic și se întorsese acum câteva zile din Regatul Unit, dar nu a fost încă confirmată varianta asupra lui. Partenera sa, pe de altă parte, are o încărcătură virală puternică, element care ar fi ajutat la secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2 cu varianta găsită în ultimele săptămâni în Marea Britanie. În aceste ore, mai multe contacte strânse – inclusiv membri ai familiei – ale femeii au fost găsite și plasate în izolare la domiciliu.

Un alt caz suspect al noii variante engleze a COVID-19 este localizat la Bari și este o tânără de 25 de ani, care s-a întors joia trecută la Bari de la Londra, cu febră. Tânăra, supusă unui test în capitala regiunii Puglia, a rezultat pozitivă la coronavirus.

Practic toată Europa, inclusiv Italia, a decis să suspende zborurile cu Marea Britanie.

Președinția germană a UE a invitat statele membre la o reuniune urgentă a IPCR, mecanismul de gestionare politică a situațiilor de criză.

„Varianta SARS-CoV2, care circulă în prezent la Londra și sud-estul Angliei, prezintă mutații pe proteina de suprafață a virusului, așa-numita proteină Spike. Deși se presupune că aceste mutații pot crește transmisibilitatea virusului, nu par să modifice nici agresivitatea clinică, nici răspunsul la vaccinuri”, a declarat directorul general de la Biroul de Prevenție din cadrul Ministerului Sănătății italian, Gianni Rezza.