De asemenea, oficialul rus şi-a exprimat optimismul în privinţa tuturior proiectelor comune ale celor două ţări în domeniul energiei, inclusiv controversatul proiect al centralei de la Belene.
„Până la finalul lui 2015 South Stream va fi deschis şi va transporta circa 16 miliarde de metri cubi de gaz, urmând ca până în 2018 conducta să ajungă la capacitatea maximă de 63 de miliarde de metri cubi”, a menţionat Isakov.
În timp ce ruşii şi bulgarii par foarte aproape de a realiza un proiect extrem de important în privinţa transportului de gaze, South Stream, consorţiul Nabucco a amânat, în luna mai, începerea lucrărilor de construcţie a gazoductului care ar trebui să traverseze şi România, cu un an, până în 2013, şi data la care ar trebui să aibă loc primele livrări de gaze naturale cu doi ani, până în 2017.
Anterior, lucrările de construcţie ar fi trebuit să înceapă în 2012, iar primul transport de gaze în 2015. Gazoductul Nabucco urmează să transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspică la un hub din Austria, pe ruta Turcia – Bulgaria – România- Ungaria.
Costurile proiectului Nabucco au fost evaluate oficial, în 2005, la 7,9 miliarde euro, însă surse apopiate discuţiilor au declarat recent pentru Reuters că estimarea privind investiţiile necesare a fost ridicată la peste 12 miliarde de euro.