Franţa şi Germania vor să vadă „ruinată” industria de servicii financiare din Londra, a declarat miliardarul american George Soros, prezent la o conferinţă în capitala britanică, transmite Bloomberg.

„Există un curent de gândire în Europa continentală care ar vrea să ţină în frâu Londra şi s-o vadă ruinată. Există această alianţă franco-germană, aproape am spus conspiraţie, o alianţă sau o poziţie comună”, a spus Soros, care a contribuit la ieşirea Marii Britanii din mecanismul ratelor de schimb în 1992.

Uniunea Europeană analizează propuneri criticate de sectorul financiar din Marea Britanie, care subminează competitivitatea Londrei ca centru financiar la nivel mondial. Franţa şi Marea Britanie au fost divizate şi de numirea, la 27 noiembrie, a francezului Michel Barnier, un aliat al preşedintelui Nicolas Sarkozy, în poziţia de comisar pentru servicii financiare al Uniunii Europene.

În 1992, Soros şi alţi investitori au contribuit la ieşirea Marii Britanii din mecanismul ratelor de schimb, prin deprecierea lirei sterline, subminând credibilitatea guvernului conservator de la acea vreme.

SURSA: Mediafax