‘În cazul inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu, pericolul concret pentru ordinea publică s-a accentuat şi nu se află acum doar la nivel de apreciere a comportamentului său viitor. Inculpatul a săvârşit o nouă infracţiune, deşi se află sub rigorile măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara, în cauza aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti. A trecut peste consecinţele măsurii, a înfrânt aceste consecinţe şi a revenit în câmpul infracţional. Măsura obligării de a nu părăsi ţara a fost calificată drept suficientă pentru ca inculpatul să se abţină de la repetarea infracţiunilor în acea cauză în care este cercetat. Dar inculpatul, constatând că măsura nu este riguroasă, că nu există nici un pericol să suporte consecinţele încălcării legii a comis o altă infracţiune. Stăruinţa infracţională sedimentează convingerea că inculpatul nu are consideraţie pentru normele sociale, pentru ordinea socială, ci duce o luptă continuă cu legea pentru că a constatat că poate învinge. Prin atitudinea procesuală inculpatul încearcă să ofere piste false cu privire raporturile sale cu partea vătămată’, se arată în motivarea dată publicităţii, marţi, de Tribunalul Bucureşti.

‘Într-un asemenea caz, probele care dovedesc faptul că lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă pericol concret pentru ordinea publică sunt chiar indiciile temeinice din care rezultă că faptele de şantaj au produs consecinţe de o gravitate accentuată. Prin ele însele acestea declanşează reacţii de nemulţumire victimei , dar chiar şi altor segmente de populaţie şi poate crea tentaţia pentru alţii să-şi facă singuri dreptate, în raport cu forţa de intimidare,de care dispun sau pe care şi-o pot procura, de forţa pe care o au să preseze pentru obţinerea unui avantaj ilicit prin ameninţare’, se mai spune în motivare.

Tribunalul Bucureşti susţine că se impune arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, deoarece este posibil ca acesta să încalce legea şi în viitor.

‘Tribunalul, în opinie majoritară, apreciază că lăsarea în libertate a inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, se subsumează, pe de o parte, circumstanţelor reale în care fapta a fost săvârşită (prin acţiuni repetate de constrângere prin ameninţări, inclusiv cu moartea a părţii vătămate, pentru a o determina să accepte modificarea cauzelor contractului de management, precum şi plata sumei de 150.000 euro, urmărirea compromiterii reputaţiei părţii vătămate), iar pe de altă parte, evenimentelor petrecute în ultima perioadă, în care inculpatul trimis în judecată într-un alt dosar pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului, a dovedit perseverenţă infracţională, existând o prezumţie rezonabilă că, pe viitor, este plauzibil ca atitudinea sa contra legii să se repete’, susţin judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Pe 29 aprilie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus emiterea de mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, acuzaţi că l-au şantajat pe Sebastian Ghiţă.

Cei doi au fost reţinuţi de procurori, pentru 24 de ore, sub acuzaţia că, în perioada martie – aprilie 2011, sub ameninţarea denunţării unilaterale a unui contract de consultanţă şi management, Vîntu i-ar fi pretins managerului postului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, suma de 150.000 euro. În situaţia neconformării acestei cerinţe, partea vătămată ar fi pierdut sume importante de bani.

‘Actele de ameninţare şi constrângere au fost întreprinse de inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu atât personal, cât şi prin intermediul inculpatului Ion Ilie Cezar, care la rândul său urma să obţină un folos injust. Inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu a recurs la ameninţări cu moartea la adresa părţii vătămate şi a familiei, de natură a induce acesteia temerea că se pot materializa, fapt ce l-a determinat să-şi ia măsuri de protecţie’, se arată în comunicatul Parchetului General.
SURSA: Agepres