"Praful ăsta nu vine din Sahara, ci din apropiere. Vine din Bărăgan, cum Bucureştiul este la marginea câmpiei Bărăganului. Deci praful ăsta vine loco. Din Sahara vine peste capetele înfierbântaţilor. Important este că totuşi, plouând afară, a făcut de multe ori treaba operatorilor de curăţenie. Mie îmi este foarte clar, trebuie să îi ţin în fiecare zi, 365 de zile, în comandamente, ca să am siguranţa că oraşul funcţionează mai mult decât normal, adică bine", a afirmat Sorin Oprescu.

Pe de altă parte, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a explicat că praful din ploile căzute în ultimele două zile în România a provenit din Peninsula Arabică şi a fost efectul unei furtuni produse în Sahara.

"Ploaia căzută în ultimele două zile pe teritoriul României a fost determinată de producerea unei furtuni de praf din Sahara care a mers către Marea Mediterană şi Peninsula Arabă. Acest praf a fost adus de curenţii dinspre Sud pe deasupra Mării Negre până în ţara noastră", a explicat Florinela Georgescu.

Potrivit specialistului ANM, praful saharian a fost extrem de vizibil pe imaginile satelitare, iar fenomeul produs în România nu este unul rar.

"În acest context, circulaţia aerului spre ţara noastră s-a făcut dinspre Marea Mediterană. Praful de origine sahariană s-a văzut foarte bine din imaginile satelitare. Pe teritoriul ţării noastre a fost vorba, în acele zile, de un ciclon. Norii s-au format la altitudini de 3.000 – 4.000 de metri din care, ulterior, s-au produs precipitaţii. Nu este un fenomen foarte rar, dar probabil că de data aceasta furtuna din Sahara a fost mai puternică decât de obicei. Este explicaţia specializată şi nu vreau să intru în discuţii contradictorii cu nimeni, mai ales că am văzut tot felul de variante", a menţionat Florinela Georgescu.
Sursa: Agerpres