În ceea ce priveşte procesul de ratificare, Moisă a spus că acordul ar trebui votat în Parlamentul European cel mai devreme în decembrie, cel mai târziu în februarie 2017
„Aceasta ar permite intrarea provizorie în vigoare a grosului tratatului în primăvara anului viitor. Ratificarea deplină se va produce însă abia după ce toate parlamentele naţionale vor fi votat acordul. Acest proces va lua câţiva ani. Din punct de vedere economic, însă, majoritatea efectelor tratatului se vor produce din momentul aplicării provizorii, adică primăvara lui 2017. Data exactă a aplicării provizorii va depinde de data votului efectiv în Parlamentul European”, a spus eurodeputatul S&D, citat de Mediafax.

Întrebat dacă România este „prea mică” ca să simtă efectele majore ale Acordului CETA, Moisă a spus că "dimpotrivă" sunt sectoare importante şi în creştere în economia naţională care pot beneficia de acord, prin eliminarea taxelor vamale canadiene.
„Câteva exemple: produsele agricole procesate au taxe vamale de import de până la 277% şi o medie de 20% la importul în Canada, îmbrăcămintea are vârfuri tarifare de 18% şi o medie tarifară de 15%, pielaria 16% şi 9%, textilele 14% şi 6%, autovehiculele au vârfuri de 9% şi o medie de 5%, ceramica între 3% şi 7.5%. La produsele lactate, taxele canadiene sunt imense: media este de 227%, maximele de 314%. Unele dintre acestea sunt domenii unde România performează şi are exportatori care se pot adapta repede şi profita de noul regim vamal introdus de CETA, mai ales în încălţăminte, îmbrăcăminte, pielărie, ceramică, auto şi componente auto, produse agricole procesate, dar şi produse chimice, cosmetice, mobilă. În şapte ani de la intrarea in vigoare a acordului, Canada va elimina tarifele la importurile de nave. România are încă şantiere navale. Sunt multe oportunităţi, numai activi, competitivi şi conectaţi la pulsul lumii economice să fim”, a detaliat raportorul S&D pentru Acordul CETA.

Europarlamentarul Sorin Moisă a redevenit raportorul S&D pentru Acordul CETA, după ce în luna aprilie a acestui an demisionase din funcţie în contextul disputei privind vizele canadiene pentru români. După anunţul oficial al Canadei privind renunţarea la vize de la 1 decembrie 2017, Moisă şi-a reluat vechea poziţie de la britanicul David Martin, coordonatorul pentru Comerţ Internaţional al grupului S&D din PE. În calitate de raportor, el va conduce dezbaterile pentru ratificarea Acordului CETA în interiorul şi în numele grupului S&D.
Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) a fost semnat în luna octombrie de către premierul canadian Justin Trudeau şi oficiali ai Uniunii Europene.