"În urmă cu două luni, când a fost stabilit targetul de încasări suplimentare de 1,5% din PIB, am decis transmiterea în alb a demisiei. Eu sunt ardelean, sunt un om de onoare şi oamenii de onoare, atunci când au o ţintă pe care este posibil să nu o realizeze, trebuie să acţioneze în consecinţă. Acum două luni de zile am transmis în alb demisia mea semnată la Cabinetul prim-ministrului", a spus Blejnar.

Acesta a precizat că, potrivit datelor centralizate până miercurea trecută, ANAF a reuşit colectarea unor sume suplimentare de circa 1% din PIB.

"Aveam target de 1,5%, dar pentru toate instituţiile de stat implicate în combaterea evaziunii fiscale. ANAF este o parte importantă din lista instituţiilor publice ce contribuie la combaterea evaziunii fiscale. Noi am reuşit 1% din PIB. Mi-am înaintat demisia pentru că atunci nu ştiam dacă va fi 1% sau 1,5%. A fost un gest de onoare", a explicat Blejnar.

Întrebat când a fost anunţat de revocarea sa din funcţie, Sorin Blejnar a răspuns că a aflat urmărind declaraţiile purtătorului de cuvânt al Guvernului.

"Am văzut discursul purtătorului de cuvânt al Guvernului. Am luat act şi atât", a afirmat Blejnar.

Pe de altă parte, Sorin Blejnar a menţionat că, de miercuri dimineaţă, va prelua conducerea Departamentului de Control al Marilor Averi, dacă revocarea sa va fi publicată marţi în Monitorul Oficial.

"Este o funcţie publică. Eu sunt funcţionar public de vreo 20 de ani, mi-am exercitat în cadrul funcţiei publice mai multe funcţii atât de execuţie cât şi de conducere, este funcţia publică în care îmi voi exercita activitatea profesională în următoarea perioadă de timp. Este o direcţie nouă, înfiinţată de mine în colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială(…) Sunt primul şef al acestui departament" a afirmat Blejnar, adăugând că miercuri dimineaţă va prelua această funcţie, dacă marţi va fi publicată revocarea în Monitorul Oficial.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a fost revocat, marţi, din funcţie, de premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Dan Suciu a afirmat că Sorin Blejnar a fost revocat din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în urma unei analize a performanţei manageriale a ANAF.

"Experţii de la Cabinetul premierului au făcut o analiză cu privire la performanţa managerială a conducerii ANAF şi rezultatul este revocarea din funcţie a şefului ANAF", a spus Suciu.

El a menţionat că premierul Ungureanu i-a comunicat prin telefon, marţi, lui Blejnar decizia de revocare din funcţie. Primul-ministru l-a numit pe Şerban Pop în funcţia de preşedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, a menţionat Guvernul. Deciziile intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Pe 17 februarie, prim-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a cerut oficialilor implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca în termen de 60 de zile să aducă venituri suplimentare la buget de cel puţin 1,5% din PIB.