UPDATE: Blejnar, revocat în urma unei analize a capacităţii manageriale
"Experţii de la cabinetul premierului au făcut o analiză cu privire la performanţa managerială a conducerii ANAF şi rezultatul este revocarea din funcţie a şefului ANAF", a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului

El a menţionat că premierul Ungureanu i-a comunicat prin telefon, marţi, lui Blejnar decizia de revocare din funcţie. De asemenea, şeful Guvernului a fixat ca sarcină pentru noul preşedinte ANAF, Şerban Pop, reforma Agenţiei, conform parteneriatului cu Banca Mondială.

"Noul preşedinte are sarcina să facă reforma ANAF-ului conform parteneriatului cu Banca Mondială", a precizat Suciu.
Primul-ministru a semnat decizia de numire a lui Şerban Pop în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Noul şef al Fiscului e mai bogat decât Blejnar Imediat după ce a preluat funcţia de premier, Mihai Răzvan Ungureanu a cerut preşedintelui Fiscului ca în termen de 60 de zile să crească cu cel puţin 1,5% din PIB veniturile la buget din acţiuni de combatere a evaziunii fiscale. Astăzi a expirat termenul.
Sorin Blejnar a declarat în cadrul unei emisiunii TV la începutul acestei luni că poate fi eliberat oricând din funcţie, întrucât premierul îl numeşte sau îl eliberează din funcţie, dar el este încrezător, întrucât rezultatele obţinute în primul trimestru îi sunt favorabile.
“Eu pot să fiu eliberat din funcţie oricând. Premierul mă numeşte, premierul mă eliberează din funcţie. Însă vă spun un singur lucru: 0,8% din PIB au fost sumele stabilite reprezentând obligaţii suplimentare, impozite, doar pe instituţia ANAF-ului. Mai sunt organe de control sau organe ale statului implicate în acest fenomen”, a spus Blejnar.

Potrivit datelor prezentate de Blejnar, în primul trimestru al acestui an încasările au fost de 38,5 miliarde de lei, faţă de 34,9 miliarde de lei încasate în trimestrul întâi al anului trecut. “Avem astăzi un plus de încasări de aproximativ 850 de milioane de euro, 3,6 miliarde lei, faţă de acelaşi trimestru din anul precedent. Ce înseamnă asta? Înseamnă că am avut o creştere efectivă în încasări de 0,3%. Dar, din constatare, din evaziune, din ceea ce spunea şi din sarcina pe care am primit-o de la primul-ministru avem undeva noi, instituţia ANAF un plus de 0,8% din PIB”, a explicat şeful Fiscului.
Sorin Blejnar va coordona de acum activitatea departamentului de control al marilor averi.
Cine este Şerban Pop
Șerban Pop a fost șeful de Cabinet al fostului ministru de Finanțe social-democrat, Mihai Tănăsescu. Ulterior, Șerban Pop a fost numit în funcția de vicepreședinte al ANAF responsabil cu procedurile de colectare a veniturilor. Acesta a ocupat postul rămas vacant după demisia lui Bogdan Huțucă. Șerban Pop a fost vicepreședinte al ANAF până în luna ianuarie 2009. Şerban Pop a făcut parte şi din Consiliul de Administraţie al CEC Bank până la sfârşitul anului 2010.