Un sondaj efectuat online de compania de securitate IT Gecad Net, la care au participat 669 de utilizatori, arata ca peste 40% din dintre romanii care utilizeaza aplicatii de mesagerie instantanee au fost tinta unor atacuri in timp ce 35% dintre utilizatori au avut o altfel de experienta de cel putin doua ori. 

O singura data s-au confruntat cu un astfel de atac 7,3% dintre cei care au participat la sondaj, in timp ce 26,3% considera ca este posibil sa fi trecut printr-o astfel de situatie dar sa nu-si fi dat seama. Dintre toti participantii, 31,2% spun ca nu s-au confruntat niciodata cu un astfel de atac. 

Atacurile prin instant messaging se desfasoara in diferite moduri, cand  atacatorul trimite victimei un fisier infectat sau un link catre un site malitios sau cand aplicatia IM (Instant Messaging) prezinta o vulnerabilitate care, odata exploatata, poate permite atacatorului sa obtina control total, de la distanta, asupra calculatorului victimei. 

Gecad Net, parte a Grupului Gecad, furnizeaza sub brandul Sentinet servicii de securitate IT si solutii integrate pentru siguranta informatica a organizatiilor, cat si pentru crearea de infrastructuri informatice.

 

Sursa: Capital 05 Iunie 2007