Vești proaste pentru Kosovo. Solicitarea de a primi statutul de stat candidat la UE nu va fi introdusă pe ordinea de zi

Ministrul sârb de externe, Ivica Dačić, a spus că Cehia nu va include pe ordinea de zi, până la încheierea mandatului său la Președinția Consiliului UE, dezbaterea privind solicitarea Kosovo de a primi statutul de stat candidat la UE.

Potrivit informațiilor transmise de Dačić, Cehia doar va informa statele membre UE despre primirea solicitării făcută de Kosovo.

Cehia a primit solicitarea și la ședința care va avea loc în această săptămână, doar va informa statele membre, fără a începe procedurile. De această problemă se va ocupa Suedia, care la 1 ianuarie 2023 preia Președinția Consiliului UE.

De altfel, o decizie trebuie să fie luată prin consens, ceea ce în acest moment este imposibil, deoarece cinci state UE (n.red. Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania) nu au recunoscut Kosovo și mai știm și poziția Ungariei, care deși a recunoscut Kosovo, nu votează pentru Kosovo în forurile internaționale”, a declarat Ivica Dačić.

De asemenea, ministrul sârb de Externe a spus și că Pristina încalcă acordul de la Bruxelles și acordul de la Washington, iar Serbia va continua discuțiile cu statele care nu au recunoscut Kosovo pentru ca acestea să rămână pe aceeași poziție.

Mai mult, Dačić spune că va discuta cu statele care au recunoscut Kosovo pentru a le convinge să-și retragă recunoașterea.

Tensiuni crescânde între Kosovo și Serbia

De la independența Kosovo din 2008, o parte a țării a scăpat de sub controlul Pristinei: în nord, minoritatea sârbă (aproximativ 120.000 de oameni din 1,8 milioane de locuitori) încearcă să mențină legături puternice cu Serbia. Sprijinită de Rusia, Serbia nu a recunoscut niciodată Kosovo, spre deosebire de Statele Unite și majoritatea țărilor UE.

Schimburi de focuri și aruncări de grenade, demisii ale primarilor, judecătorilor și polițiștilor, amânarea alegerilor locale. În câteva zile, acest conflict latent a reizbucnit.

În ciuda autonomiei relative pe care Kosovo o acordă câtorva localități din nord, guvernul încearcă să-și stabilească treptat toate prerogativele naționale acolo. Totul a început cu un simbol: la începutul lunii noiembrie, Kosovo a decis să înlocuiască numerele de înmatriculare sârbești cu ale sale, sub sancțiunea unei amenzi.