Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ofera firmelor romanesti posibilitatea de a-si recupera TVA pentru o gama larga de cheltuieli de afaceri si protocol. Aceasta dupa ce inainte de 1 ianuarie 2007, companiile romanesti erau supuse unor restrictii privind numarul de tari din care isi puteau recupera taxele. In prezent, societatile autohtone au dreptul sa isi recupereze TVA aferenta unei palete largi de servicii din peste 35 de state – membre UE, dar si din state din afara spatiului comunitar.  

Cheltuielile de afaceri care sunt eligibile pentru returnarea TVA  sunt: plata pentru hotel, restaurant, protocol, telecomunicatii, inchiriere masini/taxi, targuri/conferinte, motorina/ benzina, costuri publicitare, materiale promotionale, materiale tiparite si consumabile. Insumate, sumele recuperate pot ajunge pana la 25% din cheltuielile de afaceri. 

Cu toate acestea, firmele autohtone nu se inghesuie sa demareze astfel de proceduri. Cel putin asa sustin reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). “Din pacate, constatam ca, in pofida acestor reglementari salutare, 80% dintre companii nu isi revendica, din diverse motive, TVA platit peste hotare”, a declarat Ionel Constantin, secretarul general al CCIR.

 

Sursa: Capital 16 Martie 2007