Tocmai am fost anuntati de conducerea TVR, mai exact de Eduard Darvariu ca emisiunea #Romania9 de azi, ca si cea de ieri, este scoasa de pe post si inlocuita cu o editie speciala! Asta in conditiile in care invitatul zilei era cunoscut, era de interes public ca vocea celui mai mare partid din opozitie sa se auda la Televiziunea Publica, in contextul crizei actuale! Asa intelege conducerea Televiziunii Publice libertatea presei!

Invitatul emisiunii era nimeni altul decât Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat.

Ionuț Cristache nu este la primul scandal cu TVR. În trecut, emisiunea moderată de acesta a mai fost scoasă de pe post sau mutată pe alt tronson orar. Scandalurile au ajuns chiar în instanță.

Realizatorul TV Ionuț Cristache a dat în judecată TVR. El a dorit ca emisiunea pe care o realizează să revină pe tronsonul orar 21.00, când era difuzată „România9”. Cristache luat această decizie după ce conducerea Televiziunii a hotărât mutarea emisiunii mai devreme, într-un tronson cu o audiență mai scăzută.

Ionuţ Cristache a pierdut în primă instanță în procesul intentat împotriva conducerii TVR.

În luna iunie, emisiunea România9 a fost scoasă de pe post de trei ori, fiind înlocuită cu câteva ediții speciale. Trebuie precizat că emisiunea realizată de Ionuț Cristache era una din puținele producții tv de la televiziunea națională, poate singura, care exprima un ton critic la adresa puterii politice. Atacurile din cadrul emisiunii la adresa Președintelui Iohannis, a Guvernului și a partidelor care formează coaliția aflată la guvernare au trezit în mai multe rânduri nemulțumirea celor vizați.

UPDATE: Redăm, mai jos, precizările oficiale ale TVR legate de informația privind emisiunea moderată de Ionuț Cristache

Societatea Română de Televiziune îşi respectă statutul de serviciu public și garantează libertatea de exprimare, echidistanța și pluralismul opiniilor în emisiunile de dezbateri.
În legătură cu situația apărută ieri, 2 septembrie 2021, în care Ediția Specială a luat locul pe canalul TVR1, de la ora 17.00, producției „România 9”, unde invitat unic era domnul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, și care a suscitat comentarii în mass-media, facem următoarele precizări:

– Orice modificare a programului se poate efectua, în situații speciale, în urma propunerilor făcute de departamentele editoriale.

– Ținând cont de interesul foarte ridicat legat de evenimentele politice de ieri, propunerea Direcţiei Știri de a realiza o producție de dezbateri a fost acceptată după consultări între jurnaliștii și șefii de structuri responsabili. In acest sens, a fost stabilită o echipă de producători cu multă experiență în coordonarea live a echipelor de teren şi, de asemenea, doi moderatori binecunoscuți, cu background jurnalistic pe subiecte din domeniul politic: Roxana Zamfirescu și Claudiu Lucaci.

– De asemenea, în cursul zilei, a fost reiterată invitația adresată domnului Marcel Ciolacu de a fi prezent în studio, în Ediţia Specială, alături alte voci importante de la toate partidele parlamentare. În contextul în care președintele PSD a refuzat prezența, realizatorii au decis păstrarea în studio a moderatorilor și prezentarea faptelor și a opiniilor în manieră echidistantă, egală pentru toate partidele parlamentare, folosind echipele de teren trimise în zonele importante atât la Parlament, cât şi la Guvern. De asemenea, cei doi moderatori au interacționat cu analiști de prestigiu.

– Totodată, facem menţiunea că TVR1 a transmis sub formă de „Breaking News” şi Ediţii Speciale opiniile si declaraţiile tuturor actorilor politici pe parcursul întregii zile, respectând acurateţea, echidistanţa şi imparţialitatea definite de etica jurnalistică.