Situația s-a complicat la nivel mondial atunci când vine vorba de poluare. Anunțul vine după ce nivelul poluării deasupra zonelor extrem de active din punct de vedere al emisiilor scăzuse semnificativ în momentul implementării primelor măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, fix acum un an.

Totuși, un an mai târziu, activitatea poluantă a revenit la limitele pre-pandemice. Mai mult, emisiile par că au ajuns din nou la nivelul anului 2019, potrivit unor imagini din satelit care demonstrează un nivel mare de emisii de dioxid de azot deasupra Chinei, țara de unde ar fi pornit pandemia.

Poluarea, la cote maxime în China

Agenția Spațială Europeană a transmis că nivelul emisiilor de dioxid de azot a revenit din nou la nivelul pre-pandemic. Schimbările vin în contextul revenirii la viața obișnuită în mai multe țări și după eliminarea parțială sau completă a restricțiilor impuse. Ca exemplu, ESA a folosit imagini din satelit de deasupra Chinei, țara de origine a virusului, dar care a renunțat la restricții deja de o lungă perioadă de timp, transmite CNN.

„Acum, la peste un an de la începutul crizei Covid-19, după relaxarea restricțiilor, nivelul mediu de poluatori din aer a revenit și este chiar în creștere față de perioada anterioară”, au explicat reprezentanții ESA.

Situația poluării a explodat în China

Ultimele date oficiale arătau că între lunile februarie 2019 și februarie 2020, concentrațiile de dioxid de azot din Beijing scăzuseră cu 35%, iar în Chongqing scăderea fusese chiar mai abruptă, de 45%. Totuși, în februarie 2021, Beijing a revenit la nivelul anterior, iar Chongqing a ajuns să polueze aproape de două ori mai mult decât o făcea înainte de pandemie.

„Ne așteptăm la o scădere din ce în ce mai mare a calității aerului de îndată ce restricțiile și lockdown-urile se vor fi încheiat în majoritatea regiunilor de pe glob. Concentrațiile de dioxid de azot din atmosfera noastră nu depind doar de activitatea umană, contează și condițiile de vreme, însă aceste efecte sunt un efect evident al relaxărilor restricțiilor. În următoarele săptămâni și luni ne așteptăm la noi creșteri ale poluării și în zona Europei”,  a transmis Claus Zehner, șeful misiunii Copernicus Sentinel-5P a ESA, conform digi24.ro.