Se retrage Simona Halep?

În luna martie, Halep a întâlnit-o pe Paula Badosa la Miami Open. După ce a câștigat primul set cu un scor de 6-1, românca a pierdut confruntarea, scor final 6-1, 4-6, 3-6. În mai, Halep a abandonat la Trofeul Clarins de la Paris, în meciul împotriva lui McCartney Kessler, după ce a câștigat primul set 7-5 și a fost condusă în al doilea set cu 2-3, din cauza unei accidentări la genunchi.

Firicel Tomai, primul antrenor al Simonei, a fost întrebat despre această posibilitate și a răspuns categoric că retragerea nu este o opțiune discutată în anturajul sportivei.

”Organismul nu-i va da voie să joace la nivel maxim, cu siguranță se va retrage”, a declarat Firicel Tomai.

Într-o declarație pentru Sport.ro, Tomai a clarificat că ideea retragerii nu a fost discutată serios de echipa și anturajul Simonei. El a subliniat că, deși nimeni din jurul său nu își dorește ca Halep să se retragă, acest gând ar putea apărea doar în mintea sportivei.

Tomai a explicat că Simona se confruntă cu numeroase dificultăți, menționând că la 33 de ani este dificil să concurezi cu sportive de 20 de ani, care sunt în mod natural mai în formă. Aceste provocări fizice și mentale ar putea-o determina pe Halep să se gândească la retragere.

Tomai a subliniat că, dacă Halep ar fi într-o stare fizică optimă, continuarea carierei ar fi mult mai ușoară. Însă, durerile și disconfortul fizic pe care le resimte fac practicarea tenisului la nivel înalt extrem de dificilă.

”Nu s-a pus problema retragerii. Singurul loc în care s-ar putea pune problema retragerii e doar în capul Simonei. Ceilalți sunt convins că nu-și doresc. Dar, în căpuțul ei, văzând greutățile cu care se luptă, că la 33 de ani trebuie să alergi cu cele de 20 de ani și să fii mai fit decât ele…Normal că se mai gândește, probabil, de ce să nu renunțe. Ea, dacă ar fi fizic ok, ar fi ușor. Din momentul în care ai dureri e foarte greu să mai practici tenisul ăsta”, a spus Firicel Tomai.

Detalii despre substanța interzisă, Roxadustat

Roxadustat (FG-4592) este substanța interzisă regăsită în corpul Simonei Halep la testul anti-doping de la US Open. Aceasta este interzisă sportivilor de performanță atât în timpul competițiilor, cât și în extra-sezon. Roxadustat conține eritropoetină, un hormon care stimulează producția de celule roșii ale sângelui, fapt care ar ajuta la oxigenarea mai bună a corpului și, implicit, la atingerea unui nivel de anduranță crescut.

Substanța Roxadustat a fost aprobată pentru a fi folosită în Asia împotriva anemiei, în cazul pacienților trecuți prin sesiuni de dializă. În Uniunea Europeană, substanța a fost aprobată pentru uz medical abia în luna august a anului 2021.

Simona Halep continuă să lupte pentru a reveni la forma maximă, în ciuda provocărilor fizice și psihologice cu care se confruntă. Retragerea sa rămâne o întrebare deschisă.