Quantum Nutrition nu are nicio reacție

După cele trei zile de audieri de la TAS, Simona Halep a dat în judecată compania care a fabricat produsul contaminat cu Roxadustat. Sportiva din România a cerut companiei canadiene despăgubiri de 10 milioane de euro.

Presa internațională a caracterizat decizia constănțencei drept una îndrăzneață, iar acum atenția s-a mutat pe firma canadiană.

Până în acest moment, compania respectivă nu a oferit niciun comentariu. Reprezentanții acesteia nu doresc să facă declarații în acest sens.

Anterior, reprezentanții firmei spuneau că marea campioană a României doar caută pe cineva pe care să poată da vina.

Jurnaliștii de la First Sportz spun că directorul actual al companiei Quantum Nutrition a refuzat să-și asume responsabilitatea.

„Compania nu a emis niciun comunicat, după ce a fost dată în judecată de Halep. Canadienii au vorbit despre incident doar în octombrie 2023, după ce sportiva fusese suspendată.

Kostas Koveos, actualul CEO al Quantum Nutrition, a refuzat să-și asume responsabilitatea pentru această problemă. El a negat orice rol al companiei în cazul aflat în desfășurare.

Anterior, John Koveos, fondatorul companiei, o acuzase pe Halep că încearcă să scoată compania drept țap ispășitor pentru faptele sale greșite”, au scris jurnaliștii de la First Sportz.

De ce este interzis Roxadustatul?

Simona Halep a fost suspendată din tenis după ce s-a constatat că a folosit Roxadustat, o substanță interzisă conform regulilor Agenției Mondiale Antidoping.

Prin creșterea nivelului de hemoglobină și stimularea producției de celule roșii, această substanță îmbunătățește rezistența la efort.

Campioana afirmă că nu a folosit intenționat substanțe interzise și că a consumat suplimentul Keto MCT, care, conform spuselor sale, era contaminat.

Simona Halep
Simona Halep/SURSA FOTO: Dreamstime

Halep a neglijat să menționeze despre suplimentul Keto MCT

Campioana nu a inclus acest supliment în formularul de control anti-doping. Ea nu a făcut referire la suplimentul Keto MCT nici în timpul interviului cu reprezentanții ITIA.

„Remarcăm că doamna Halep nu a dezvăluit suplimentul Keto MCT în Formularul de control antidoping (DCF) pentru testul ei de urină de pe 29 august 2022. De asemenea, ea nu a menționat asta la interviul ei din 26 octombrie 2022 cu ITIA.

La ședința din iunie, ea a spus că pentru DCF a uitat și că la interviu probabil că tocmai uitase. Asta a fost clar neglijență din partea ei, mai ales la interviu, când este nevoie evidentă de sinceritate”, se arată în motivarea deciziei tribunalului Sport Resolutions.

ITIA a cerut o pedeapsă mai mare

ITIA a hotărât o suspendare de 4 ani pentru constănțeancă, după ce aceasta a fost suspendată provizoriu din tenis.

Ea a făcut o contestație la TAS împotriva deciziei și acum așteaptă un răspuns în acest sens.

În contrast, ITIA afirmă că doparea în cazul Simonei Halep nu a fost accidentală. Prin urmare, ITIA a solicitat la TAS extinderea perioadei de suspendare pentru sportiva în cauză.

Conform jurnaliștilor americani, o decizie oficială este așteptată să fie comunicată la finalul lunii martie sau cel târziu la începutul lunii aprilie.