De ce a primit Simona Halep pedeapsa maximă. Marți, pe data de 12 septembrie, Simona Halep a primit verdictul din partea ITIA: patru ani de suspendare pentru dopaj.

Ulterior, ITIA a făcut public un raport de 126 de pagini în care este explicat întreg procesul de la tribunalul independent Sport Resolutions din Londra. Acolo, se mai regăsesc motivarea deciziei, precum și analiza substanței folosite. Iată ce spun judecătorii despre cantitatea de Roxadustat găsită în corpul sportivei.

Cum a ajuns Roxadustatul în corpul Simonei Halep

Simona Halep a spus că substanța interzisă a ajuns în corpul său prin intermediul unui supliment alimentar (KETO MCT) contaminat cu Roxadustat, pe care l-a luat în 5 zile, înainte de US Open 2022. Deși au luat în calcul acest aspect, judecătorii au apelat la specialiști care să analizeze exact cantitățile de Roxadustat din probele de urină ale româncei.

La testul A, efectuat pe 29 august 2022, i s-a găsit o cantitate de Roxadustat de 0,289 nanograme / miligram. La testul B valoarea a crescut la 0,529 ng/ml. După aceea, s-au efectuat analize ale suplimentului pe care îl lua constănțeanca. Potrivit experților care au pledat pentru cauza Simonei (Dr. Alvarez și Dr. Kintz), acesta poate produce o cantitate de 0,07 până la 0,1 ng/ml de Roxadustat.

Specialiștii nu consideră relevantă valoarea concentrației din proba de urină, întrucât testele efectuate la Laboratorul din Montreal au fost calitative și nu cantitative. Acestea au avut ca scop numai detectarea unor substanțe interzise (testul A), respectiv prezența Roxadustatului în probele de urină (testul B).

Ar fi trebuit să consume 900, respectiv 5.000 de doze

Dr. Eichner, unul dintre experții ITIA în cadrul procesului, a avut contraargumente puternice privind concentrația de Roxadustat din corpul Simonei Halep și din suplimentul pe care îl lua. Potrivit acestuia, KETO MCT nu putea fi contaminat cu Roxadustat.

Dr. Eichner ar fi acceptat însă ipotetic acest lucru și a prezentat două scenarii pe baza analizelor făcute de Dr. Alvarez. În primul dintre acestea, pentru ca în corpul său să se găsească concentrația de Roxadustat rezultată în urma testului anti-doping, românca ar fi trebuit să consume 900 de doze de KETO MCT (de câte 10 grame, atât cât susține jucătoarea că a luat în fiecare din cele 5 zile).

În cel de-al doilea, ar fi trebuit să consume 5.000 de doze.

Trebuie să fi existat altă sursă de Roxadustat

Așadar, judecătorii au concluzionat că trebuie să fi existat și altă sursă de Roxadustat, și probabil din această cauză i-au dat pedeapsa maximă.

„Concluzia noastră fermă este că nu este realist posibil ca contaminarea KETO MCT, așa cum ni s-a raportat din testele Alvarez, ar fi putut produce cantitatea de roxadustat predominantă în probele A și B ale jucătorului, colectate la 29 august 2022.

Chiar dacă Doamna Halep a folosit KETO MCT contaminat, așa cum descrie ea, nu ar fi putut fi singura sursă de roxadustat detectată de laboratorul de la Montreal.

Concluzia noastră este că doamna Halep a dovedit că, din punct de vedere al probabilității, suplimentul Keto MCT a fost contaminat cu Roxadustat. Cu toate acestea, din concluzia noastră cu privire la întrebarea legată de concentrare rezultă că a existat o altă sursă fie a întregului, fie a majorității Roxadustat în eșantionul din 29 august al jucătorului”, se arată în motivarea deciziei.