In urma finalizarii tranzactiei, participatia Erste Group la BCR va creste la 99,88% din capital. Restul de 0,12% sau 19,830,840 actiuni la BCR sunt detinute in principal de catre fosti si actuali angajati ai BCR.

Tranzactia evalueaza BCR la un multiplu al capitalurilor proprii (Pret/Valoarea Contabila) de x1,35 la T1 2018, in linie cu evaluarile de piata pentru bancile romanesti listate. Valoarea totala a tranzactiei este de 140 milioane de euro (654 milioane de lei, curs de schimb 1: 4,67).

”Aceasta tranzactie a fost asteptata de ambele parti de ceva timp. La Erste Group, strategia noastra a fost intotdeauna de a detine cel mai mare pachet de actiuni posibil la subsidiare si suntem bucurosi ca participatia noastra la BCR va creste la 99,88% din capital. In acelasi timp, SIF Oltenia a fost interesata sa valorifice la maximum cel mai mare activ din portofoliul sau.

Daca tendinta generala este ca grupurile bancare internationale sa aleaga dezinvestirea si reducerea expunerilor, noi ne reconfirmam astfel viziunea pe termen lung asupra potentialului exceptional al regiunii ECE. Tranzactia care va urma pe baza acestui acord va face din Erste Group unul dintre cei mai mari investitori straini din Romania in 2018″, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

“Conducerea SIF Oltenia si-a asumat un angajament pe termen lung fata de actionarii sai de a administra portofoliul in cele mai bune conditii si de a maximiza increderea pe care investitorii ne-au acordat-o.

Prin participatia la BCR, cea mai mare banca din Romania, SIF Oltenia are un rol strategic in economia romaneasca. SIF Oltenia va continua sa detina un rol strategic in economie si dupa vanzarea actiunilor BCR, prin investitii in sectoare cu potential de crestere pe termen lung.

BCR a incheiat ultimii trei ani in conditii de profitabilitate ridicata, astfel ca perspectivele de valorificare in conditii bune a actiunilor detinute la cea mai mare banca din Romania au evoluat pozitiv. Luand acest aspect in calcul, si oferta financiara inaintata de Erste Group, care evalueaza actiunile BCR cu o prima semnificativa fata de valoarea activului net, putem spune ca acum este momentul bun de a fructifica cea mai importanta participatie din portofoliul SIF Oltenia.

Semnarea acordului preliminar vine in continuarea bunei colaborari pe care SIF Oltenia si Erste Group au avut-o timp de mai bine de un deceniu, colaborare care s-a consolidat si gratie suisurilor si coborasurilor specifice oricarui parteneriat pe termen lung,“ a declarat Tudor Ciurezu, Presedinte si Director General al SIF Oltenia.

Tranzactia va avea un impact neglijabil asupra capitalul comun de rang 1 al Erste Group. Executia tranzactiei este planificata pentru a doua jumatate a anului 2018.