Mamele de gemeni sau tripleţi vor primi indemnizaţie pentru toţi copiii. Un copil are dreptul la 85% din salariul din ultimul an, iar ceilalţi doar la 600 lei.

Guvernul a aprobat Normele Metodologice la Legea privind indemnizaţia acordată mamelor cu gemeni. „În cazul naşterii de gemeni, pentru primul copil indemnizaţia acordată va fi de 600 lei sau 85% din salariul pe ultimele 12 luni, iar pentru al doilea copil se acordă 600 lei. Astfel, în cazul unei mame a trei copii gemeni care a realizat un venit lunar de 2.000 lei va primi pentru primul copil 85% din această sumă, adică 1.700 lei, pentru al doilea copil va primi 600 lei, iar pentru al treilea 600 lei. În total indemnizaţia primită va fi de 2.900 lei”, a explicat ministrul Muncii, Marian Sârbu. Indemnizaţia este de 600 de lei, pentru primul copil, în cazul mămicilor care nu au venituri.

60 de tripleţi se vor bucura de indemnizaţie

În România sunt 1.726 de familii cu gemeni cărora li se vor aplica această lege, potrivit Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale. Tripleţi se regăsesc în 20 de familii, a spus Sârbu. El a menţionat că măsura privind acordarea de indemnizaţii pentru gemeni şi tripleţi se va aplica retroactiv, de la data adoptării Legii, adică din 20 mai 2009. Măsura reducerii salariilor în ultimele luni ale anului prin acordarea concediului fără plată nu va afecta indemnizaţia. „”În baza de calcul vor intra plafoanele normale”, a precizat Sârbu.