Scriitoarea Cristina Zarioiu a realizat un interviu online (pe Zoom), cu Paul Apostică, psihoterapeut –  despre cum să facem față mai ușor perioadei de izolare.

Recomandarea 1 – Încearcă să ai o alimentație corespunzătoare, un somn echilibrat și pune-ți corpul în mișcare

Un lucru care poate fi pertubat foarte mult în momentul de față e alimentația. Nu mai facem atât de mult efort ca înainte, prin urmare există riscul ca unii oameni să se îngrașe în această perioadă. S-a constatat că în situații de stres, de nesiguranță, omul simte nevoia să se autoprotejeze, să se autoconserve și atunci începe să mănânce într-un mod compulsiv. De multe ori nici nu-ți dai seama când faci acest lucrul, mai ales dacă ești obișnuit ca atunci când, de exemplu, te uiți la un film, să ronțăi câte ceva. E bine să îți menții aceleași ore de masă, să îți proporționezi porțiile și să mănânci alimente sănătoase (pe cât e posibil în această perioadă). Poți să iei și anumite vitamine care întăresc sistemul imunitar.

Un alt lucru care este perturbat într-un mod paradoxal este somnul. Mulți spun că au mai mult timp pentru somn, dar în realitate, cu adevărat puține persoane sunt odihnite în această perioadă. Să nu uităm, noi stăm acum acasă dintr-un motiv care ne stresează, nu este decizia noastră. Și atunci, stând foarte mult în fața calculatorului, a televizorului (la care se adaugă informațiile care vin din toate direcțiile), uneori avem tendința să prelungim noaptea, să stăm treji până la ora 2. Și dacă te culci târziu și te trezești devreme, te simți mai obosit decât dacă te-ai fi dus la muncă o zi întreagă. Și aici intră ideea de rutină.

Trebuie să fim atenți și la ora la care ne culcăm și mai ales cu ce gânduri ne culcăm. Dacă înainte de somn urmărești ultima cifră a pandemiei și adormi cu informația că au mai murit x oameni, creierul tău preia știrea și o procesează în decursul nopții, iar tu te culci efectiv stresat și nu ai cum să te odihnești bine. Recomand ca înainte de culcare (cu cel puțin jumătate de oră înainte) să încerci să duci înspre tine o altfel de informație, mai utilă, mai plăcută decât tot ce se întâmplă cu pandemia în momentul de față.

În această perioadă avem nevoie să ne punem corpul în mișcare. Majoritatea celor dintre noi stăm la bloc și suntem destul de sedentari. De aceea e recomandat să faci sport, atât cât poți în casa ta. În felul acesta, făcând efort, crești pulsul, respiri mai profund și îți oxigenezi bine întregul organism, iar automat și starea ta psihică se îmbunătățește (prin prisma tonifierii și oxigenării corespunzătoare a corpului).

Recomandarea 2 – Fă exerciții de relaxare și respirație, minfulness și yoga

Pentru că acest virus atacă foarte mult plămânii, medicii și psihologii recomandă exerciții de respirație conștientă. Încearcă să dezvolți un program de prevenție antenându-ți capacitatea pulmonară prin tehnici de respirație. Tehnicile de relaxare, minfulness și yoga te ajută să te ancorezi în prezent și îți oferă un tonus bun.

mai multe, pe cristinazarioiu.ro