Doar trei tipuri de poliţe pot fi achiziţionate pe internet – RCA, Casco şi asigurările medicale de călătorie. Alte asigurări pot fi doar comandate pe internet, urmånd ca plăţile şi primirea documentelor să fie făcute prin metodele clasice.

Vånzarea de asigurări pe internet este abia la început pe piaţa autohtonă. Primii paşi au fost făcuţi în acest an de companiile care se bazează pe comercializarea de asigurări medicale de călătorie, RAI şi City Insurance. De cåteva zile, Allianz-Ţiriac a început să våndă online atåt poliţe de călătorie, cåt şi asigurări auto. Vånzările se fac prin intermediul unui site dedicat, allianzdirect.ro, modelul fiind experimentat de cåţiva ani de asigurător pe alte pieţe.

Chiar dacă alte companii de asigurări nu au început încå vånzarea de poliţe pe internet, multe au în paginile de web calculatoare pentru poliţele Casco, pentru locuinţe şi de călătorie. Toate companiile care încheie RCA sunt obligate să afişeze tarifele practicate la RCA şi pe site. Pe listele obligatorii, cåteva societăţi – Omniasig, Generali,Unita – au pe paginile de web calculatoare, scutindu-şi potenţialii clienţi de citirea unor tabele lungi.

Şi brokerii de asigurări încearcă să găsească clienţi cu ajutorul internetului, dar de obicei serviciile online oferite de aceştia se rezumă la comanda de poliţe. Plata asigurărilor şi primirea contractelor urmează să se realizeze prin metodele clasice.

Poliţe pe e-mail sau prin curier

Dacă de obicei shoppingul pe internet te scuteşte de drumuri suplimentare, acest lucru nu este întotdeauna valabil în cazul asigurărilor. Unele poliţe vin prin poştă, prin agenţii de asigurare ai companiei sau pot fi ridicate de la punctele de lucru ale acesteia. Excepţie fac asigurările medicale de călătorie cumpărate de la RAI şi Allianz. La City Insurance, asigurarea de călătorie poate fi plătită cu cardul, pe internet, dar compania nu emite electronic poliţe. „Clientul trebuie să-şi dea acordul pe condiţiile de asigurare. (…) Semnătura este singura opozabilă în instanţă“, explică directorul general al asigurătorului, Nicolae Muşat. Deoarece această societate preferă să se protejeze de eventualele neplăceri, cei care îşi cumpără asigurări de la City primesc poliţele prin intermediul unui agent de asigurare, prin curier sau le ridică de la sediul societăţii. În cazul poliţelor primite prin curier, clientul trebuie să semneze ambele exemplare ale poliţei, iar unul din acestea să îl trimită societăţii. Alte societăţi iau acordul clientului în privinţa acceptării condiţiilor de asigurare online. „Clientul îşi dă acordul pe site, bifånd termenii legali – faptul că a luat la cunoştinta şi este de acord cu condiţiile de asigurare“, explică directorul canalului de distribuţie online Allianz Direct, Mihai Voica. Poliţele auto våndute online de Allianz sunt emise şi electronic, dar sunt trimise la client pe suport de hårtie, prin curieri. „Toate poliţele sunt salvate în mediul electronic în contul pe care clientul şi-l creează pe site. Asigurările RCA şi Casco le va primi şi pe suport de hårtie pentru că are nevoie de ele“, afirmă Voica. Serviciile de curierat sunt suportate de asigurător. De anul viitor, companiile de asigurări pot emite şi electronic poliţele RCA, iar din 2010 acest lucru va fi obligatoriu.

În schimb, poliţele de călătorie cumpărate de la Allianz Direct sunt emise numai electronic, iar clienţii şi le pot tipări la imprimantă. Informaţiile despre toate asigurărilor cumpărate de pe allianzdirect.ro rămån stocate în conturile clienţilor.

Asigurări electronice de călătorie mai emite şi Roumanie Assurance International (RAI). Clienţii care fac plata online, cu cardul, primesc poliţa pe e-mail, în circa zece minute. Chiar dacă sunt plătite online, poliţele pot fi primite prin curier, serviciu taxat cu trei lei, sau pot fi ridicate de la unele puncte de frontieră sau de la punctele de lucru ale RAI. Compania a început vånzarea de poliţe pe internet în iulie, iar la finele lunii octombrie încheiase online circa 9.000 de asigurări, care reprezintă circa 2,2% din total. În portofoliul City Insurance numărul de asigurări våndute online reprezintă circa 3% din total.

135-22410-41cityinsurancenicodd3c.jpg«Chiar dacă încheie poliţa online, clientul trebuie să-şi dea acordul pe condiţiile de asigurare. Semnătura este singura opozabilă în instanţă.»
Nicolae Muşat, director general City Insurance

13% Este ponderea primelor pentru asigurările våndute online de RAI în luna octombrie, în totalul primelor încasate de companie

SERVICII DISPONIBILE

PLĂŢI ONLINE
• Pentru poliţele electronice, plăţi online pot fi făcute la Allianz Direct (Allianz-Ţiriac), în cazul asigurărilor de călătorie, şi la Roumanie Assurance International (RAI), la aceleaşi tipuri de asigurări
• Pentru poliţele clasice, plăţile online sunt acceptate de Allianz Direct (Allianz-Ţiriac), în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) şi Casco, dar şi de City Insurance, pentru asigurările de călătorie 

COTAŢII ONLINE 
Mai multe companii şi-au dezvoltat pe site calculatoare cu ajutorul cărora potenţialii clienţi pot afla cåt i-ar costa o polită de asigurare a locuinţei, de călătorie sau Casco: Allianz-Ţiriac, Omniasig, Asiban, BCR Asigurări, Generali. Serviciul este accesibil şi pe site-urile mai multor brokeri de asigurări.