Rusia amenință din nou Occidentul

Serghei Riabkov a afirmat că Occidentul deja a subestimat „pregătirea Rusiei de a se apăra şi de a-şi urmări interesele în orice situaţie”.

„Nici nu vreau să mă gândesc că această subestimare ar putea deveni tragică şi fatală”, a declarat el în cadrul unei conferinţe la Moscova.

Oficialul rus a spus că Occidentul „a ales confruntarea cu o putere nucleară majoră”, notează Reuters.

„Există diferite modalităţi de a răspunde acestei situaţii, retorice şi practice. Noi avem resursele de a transmite Occidentului semnale la capitolul descurajării nucleare, chiar şi în lipsa dorinţei adversarilor noştri de a purta un dialog calm.

Dar există un pericol, acesta nu poate fi subestimat, ca partea lor să facă o greşeală. Noi vom încerca să nu facem”, a spus reprezentantul Kremlinului.

„Misiunea noastră comună este de a preveni ca lumea şi, în primul rând, lumea multipolară, să alunece către haosul nuclear”, a adăugat Riabkov.

Întrebat la conferință dacă Rusia își poate menține securitatea nucleară în contextul competiției în domeniul Inteligenței Artificiale, acesta a afirmat că progresele Rusiei în descurajarea nucleară vor garanta securitatea țării „decenii la rând de acum înainte”.

Serghei Riabkov
Serghei Riabkov (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei nu a fost încă finalizată

Declarațiile lui Riabkov vin la o săptămână după ce el a anunțat inițierea unei revizuiri a doctrinei nucleare a Rusiei, având în vedere „deteriorarea situației internaționale de securitate”.

Acesta a subliniat că experiența acumulată în campania militară din Ucraina și analiza comportamentului Occidentului „arată că este necesară clarificarea anumitor parametri care se aplică situaţiilor descrise atât în doctrina militară ca atare, cât şi în fundamentarea politicii publice la capitolul descurajării nucleare”.

Serghei Riabkov a precizat că această activitate „este în desfăşurare, dar nu s-a încheiat”, şi deocamdată nu pot fi anunţate „termene, obiective sau programe ale acestei activităţi”.

Rusia a anunțat revizuirea doctrinei sale nucleare

Amintim că recent, Rusia a anunțat inițierea unei revizuiri a doctrinei sale nucleare, motivată de deteriorarea situației internaționale de securitate, în mare parte ca urmare a reacției Occidentului la conflictul din Ucraina.

„Situaţia internaţională arată o tendinţă către o deteriorare sporită. Factorul de descurajare nucleară are un rol crucial în sistemul nostru de securitate, acesta este indiscutabil şi recunoscut de toţi”, a declarat atunci ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Riabkov.

Oficialul rus a subliniat că experiența acumulată în campania militară din Ucraina și analiza comportamentului Occidentului „demonstrează necesitatea clarificării anumitor parametri aplicați în situațiile descrise atât în doctrina militară, cât și în fundamentarea politicii publice privind descurajarea nucleară”.

El a precizat că această activitate este în desfășurare, dar nu s-a încheiat încă. Nu au fost stabilite termene, obiective sau programe concrete pentru această activitate.

Diplomatul rus a subliniat că Rusia se așteaptă ca atât partenerii, cât și adversarii să înțeleagă pe deplin importanța pe care o acordă factorului de descurajare nucleară. Mai multe puteți citi aici.