Potrivit Reuters, miercuri, Parlamentul sârb a aprobat un nou guvern care va trebui să conducă ţara spre redresare după pandemia de coronavirus şi să o orienteze mai aproape de aderarea la Uniunea Europeană, informează agerpres.

Potrivit sursei citate, noul cabinet va fi condus de Ana Brnabic, care a fost de asemenea prim-ministru în mandatul anterior, şi va avea 23 de miniştri, în principal din Partidul Progresist Sârb (SNS), la guvernare, aliaţii săi socialiştii (SPS) şi Alianţa Patriotică Sârbă (SPAS). Unsprezece dintre miniştri sunt femei.

Aprobarea de către parlamentul cu 250 de membri în care coaliţia de guvernământ are o majoritate covârşitoare de 230 de deputaţi a fost o formalitate.

De menționat este faptul că, în discursul adresat deputaţilor, Ana Brnabic a spus că una dintre principalele sarcini ale guvernului va fi gestionarea crizei cauzate de COVID-19, boală care până acum a ucis 803 de persoane şi a îmbolnăvit alte 42.208 în Serbia, ţară cu o populaţie de 7,2 milioane de locuitori.

”Prioritatea noastră va fi protejarea sănătăţii oamenilor şi susţinerea sistemului de sănătate”, a subliniat ea.

Coronavirusul face ravagii în Serbia

Săptămâna trecută, comandamentul de criză s-a întrunit joi din cauza înrăutățirii situației epidemiologice din Serbia. Epidemiologul Srdja Janković, membru al Comandamentului de criză a anunțat atunci că nu s-au adoptat noi restricții, dar a subliniat că vor fi intensificate controalele și se vor fi aplicate amenzi dacă se constată că măsurile preventive nu sunt respectate.

Totodată, comandamentul de criză nu a adoptat decizia prezentării unui test PCR negativ la intrarea pe teritoriul Serbiei, deși anterior această măsură era luată în calcul.

Secretarul de stat din Ministerul sârb al Sănătății, Mirsad Djerlek, a declarat că în acest moment nu se impune nici limitarea circulației cetățenilor, deși numărul cazurilor de COVID-19 este într-o creștere ușoară.

De la începutul epidemiei în Serbia s-au înregistrat în total 37.120 de cazuri de COVID-19 și 781 de decese asociate COVID-19, rata mortalității fiind de 2,10% . În prezent 490 de pacienți sunt internați în spitale, dintre care 27 la terapie intensivă.