Sute de milioane de persoane din zeci de ţări din întreaga lume încă aşteaptă o primă doză de vaccin împotriva COVID-19. În aceste condiţii, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vorbeşte despre lăcomie în cazul celor care insistă pentru vaccinarea cu cea de-a treia doză, mai ales că necesitatea acesteia nu a fost încă dovedită.

Şeful OMS: Există un cuvânt pentru a explica prelungirea agoniei mondiale

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, spune că lăcomia este explicaţia faptului că se prelungeşte această agonie mondială.

“Dacă solidaritatea nu funcţionează, există un cuvânt pentru a explica prelungirea agoniei mondiale, faptul că am fost luaţi ostatici de acest virus… acela este lăcomie”, a declarat directorul OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai denunţat, pe un ton exasperat, faptul că livrările de vaccinuri la nivel internaţional sunt “neregulate şi inegale”.

“Unele ţări, regiuni, sunt pe cale să comande milioane de doze pentru rapel în timp ce altele nu şi-au putut vaccina personalul sanitar şi persoanele vulnerabile”, a mai precizat oficialul OMS, potrivit Le Figaro, citat de News.ro.

Cazurile de COVID-19 cresc alarmant în multe ţări, avertizează OMS

Sâmbătă, OMS a cerut insistent statelor lumii să păstreze în continuare precauțiile anti-pandemie, în condițiile în care numărul de infectări a explodat în țările europene care primesc turiști.

Situația evoluează rapid și extrem de periculos în țări precum Grecia, Spania sau Portugalia, doar pe fondul răspândirii galopante a tulpinii Delta. Mai mult, această tulpină a ajuns să aibă deja trei variante. Unele țări, în special cele turistice, sunt acum obligate să instituie iarăși restricții, cum ar fi Spania și Olanda.

În ultimele 7 zile, Europa a raportat o creștere de 33% a numărului de infectari. Cele grave cifre vin din Cipru, Marea Britanie, Spania, Portugalia și Grecia. Însă și Franța, Italia ori Olanda au creșteri extrem de grave în ultimele zile.

“Nu este platou, ci o linie ascendentă. Să presupui că transmiterea virusului nu crește pe motiv că am deschis activitățile datorită vaccinării este greșit. Când deschizi, transmiterea virusului crește”, a explicat Dr. Mike Ryan, Health Emergencies Program.