Germania a vândut obligaţiuni cu maturitate la doi ani în valoare de 4,56 mld. euro, care poartă o dobândă de 0%, şi cu un randament mediu de numai 0,07%.
„Pieţele dau semne că probabilitatea unui sfârşit al zonei euro este tot mai mare, altfel de ce ar face asemenea mişcări“, a mai spus O’Neill în legătură cu achiziţia masivă de obligaţiuni nemţeşti.
Succesul licitaţiei este văzut ca un semn că investitorii sunt atât de nervoşi din cauza situaţiei politico-economice precare din zona euro încât sunt dispuşi să nu mai primească dobândă doar pentru a se adăposti în cele mai sigure obligaţiuni din regiune.
O’Neill a spus că euro a fost creat imperfect, iar criza din zona euro a fost un moment în care Franţa şi Germania trebuiau să decidă dacă vor într-adevăr un bloc unificat.
„Alegerile din Grecia sunt un moment cathartic. Politicienii încearcă să îi facă pe greci să realizeze miza acestei situaţii. Trebuie să se meargă pe varianta Statelor Unite ale Europei. Francezii şi germanii trebuie să fie într-adevăr europeni şi nu sunt ca atare“, a mai adăugat O’Neill.
El a mai avertizat asupra faptului că ieşirea unei ţări din „joc“ va avaria întregul bloc.
„Odată ce una iese, sparge noţiunea de adevărată uniune monetară şi acela este un moment determinant. Liderii trebuie să răspundă şi să spună clar că nu mai pleacă nimeni din structură“, completează şeful Goldman.

<object id="cnbcplayer" height="480" width="640" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" > <param name="type" value="application/x-shockwave-flash"/> <param name="allowfullscreen" value="true"/> <param name="allowscriptaccess" value="always"/> <param name="quality" value="best"/> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="bgcolor" value="#000000"/> <param name="salign" value="lt"/> <param name="flashVars" value="startTime=000"/> <param name="flashVars" value="endTime=000"/> <param name="movie" value="http://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000091036/code/cnbcplayershare" /> <embed name="cnbcplayer" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" height="480" width="640" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="http://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000091036/code/cnbcplayershare" type="application/x-shockwave-flash" /></object>
Citeşte şi Frica de colapsul Greciei determină investitorii să cumpere obligaţiuni nemţeşti cu dobândă de 0%
SURSA:
CNBC