Președintele Klaus Iohannis a ieșit public pentru a critica adoptarea tacită a unui proiect care prevede autonomia Ținutului Secuiesc. Legea a fost, ulterior, respinsă în Senat.  „Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.

Iohannis, tras de urechi

Ca urmare, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a reacționat la declarația lui Klaus Iohannis privind adoptarea tacită a legii autonomiei Ținutului Secuiesc de către Camera Deputaților a Parlamentului României. Șeful politicii externe ungare spune că președintele Iohannis „a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură”, conform G4Media.ro. „Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Românii cei răi

„Noi suntem interesați să menținem o relație bună cu România deoarece suntem importanți parteneri economici, dar și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime e de a avea relații normale între cele două state. Din păcate, în ultimele zile reprezentanții statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea relațiilor de bună vecinătate”, a completat Peter Szijjarto.

Szijarto, la toartă cu revizioniștii maghiari

Szijjártó Péter, actualul ministru de externe al Ungariei, se numără printre participanţii la taberele revizionismului unguresc, scrie publicația Făclia de Cluj, care a prezentat, azi, în exlusivitate, o fotografie realizată în 2004 în tabăra revizionistã Magyar Szighet de la Veroce-Ungaria în care Péter Szijjártó apare alături de Toroczkai Laszlo, liderul Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate, organizatorul taberei. La aceeaşi masă mai stau doi liderii ai formațiunilor de extremă dreapta Jobbik şi Partidul Agrarian. Tabăra Magyar Sziget a fost gândită ca un loc în care militanții pentru Ungaria Mare să caute soluţii pentru combaterea efectelor Trianonului. Totodată, tabăra s-a dovedit a fi şi un pol al ofensivei împotriva spiritului Uniunii Europene și al valorilor spirituale ale bătrânului continent. Prima ediţie a manifestării a avut loc în 2001 la Kismaros, localitatea aflată la aproximativ 60 de kilometri de Budapesta, pe malul stâng al Dunării, aproape de granițța cu Slovacia. De atunci, mai mulţi ani la rând, în luna august, liniștea și armonia locuitorilor din zonă erau sparte de bocancii militărești ai sutelor de tineri neorevizioniști. În cadrul acestei tabere, timp de o săptămână, aveau loc prelegeri, discuții libere și dezbateri cu privire la viitorul maghiarimii în contextul Uniunii Europene și al globalizării, la autonomia maghiarilor din afara granițelor Ungariei, dar și despre ”nedreptățile” istorice suferite de națiunea ungară, cel mai frecvent exemplu dat de organizatori fiind Tratatul de la Trianon din anul 1920. Tot de aici se puteau cumpăra portrete cu Hitler, Miklos Horthy, cărți cu subiecte referitoare la efectele Trianonului, cu opera lui Wass Albert, despre istoria Ardealului etc.

Să piară Trianonul!

Atât la dezbateri, cât și la concerte nu au lipsit scandările „Vesszen Trianon” (Să piară Trianonul), „Igazsagot magyaroraszagnak” (Dreptate pentru Ungaria), „Ria, ria Hungaria”, „Magyar vagyok, nem turisto” (Sunt maghiar, nu turist), „Nem, nem soha” (Nu, nu, nicodată). În cadrul dezbaterilor putea fi urmărit istoricul Raffay Erno, care, printre temele abordate, s-au numărat cele privind posibilităţile şi variantele pe care Ungaria nu le-a luat în calcul pentru revizuirea Tratatului de la Trianon. Istoricul ungur, al cărui volum despre Trianon a stat la baza filmului documentar cu acealași nume, difuzat și în România la începutul anului 2004 le explica participanților despre cum ar fi putut Ungaria să revină la granițele de dinainte de 4 iunie 1920. El susținea că a fost ratat momentul 1989, când, pe fondul revoluției din România, se putea redobândi Transilvania.

Și UDMR a participat

La tabără au mai fost prezenţi Borbely Imre, fost deputat UDMR, dar şi preşedintele de atunci al Uniunii Mondiale a Ungurilor (UMU), clujeanul Patrubany Miklos. Printre particinanţii la una dintre ediţiile taberei s-a numărat şi Péter Szijjártó, actualul ministru de externe al Ungariei. Péter Szijjártó, pe atunci lider al organizaţiei de tineret a FIDESZ, a ţinut să ia parte la o dezbatere a reprezentanților organizațiilor de tineret ale partidelor de dreapta din Ungaria, simpatizanți ai HVIM. Este vorba de Toroczkai Laszlo, lider al Mișcării Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM), reprezentantul tinerilor din Jobbik şi cel al Partidului Agrarienilor, condus atunci de ultranaţionalistul István Csurka, scrie Făclia de Cluj.