Pompeo îl înlocuiește pe Rex Tillerson, un om de afaceri din industria petrolului intrat în politică, a cărui relație cu Trump s-a deteriorat în ultima vreme. 

Mike Pompeo a studiat la Academia militară din West Point și este specializat în inginerie mecanică. El a intrat în armata americană în 1986. După armată, a obținut o diplomă de juris doctor la Harvard.

La 18 noiembrie 2016, Donald Trump a anunțat că vrea să-l numească șeful CIA. Confirmat de Senat, el a preluat atribuțiile pe data de 23 ianuarie 2017.

Presa americană a scris că Rex Tillerson l-a numit „nătărău”  pe Donald Trump.

Președintele american a mai anunțat că la conducerea CIA va veni Gina Haspel. Este pentru prima dată când o femeie ocupă această funcție.

„Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul secretar de stat. El va face o treabă fantastică ! Îi mulţumesc lui Rex Tillerson pentru activitatea sa ! Gina Haspel va fi noul director al CIA, fiind astfel şi prima femeie desemnată. Felicitări tuturor !”, a scris Trump pe Twitter.

La câteva minute după apariţia acestei postări, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a emis un comunicat în care afirmă că Tillerson a avut realizări importante în cele 14 luni cât a condus Departamentul de Stat. 

Trump nu şi-a motivat deocamdată decizia înlocuirii lui Tillerson. Un reprezentant al Casei Albe susţine că preşedintele şi-a dorit o echipă nouă în perspectiva negocierilor istorice cu Coreea de Nord. 

Totuşi, în mass-media au existat numeroase relatări despre dezacorduri între Trump şi Tillerson în ceea ce priveşte abordarea politicii externe americane. 

Potrivit Reuters, care citează un responsabil neprecizat de la Casa Albă, Trump i-ar fi cerut lui Tillerson vineri să părăsească şefia diplomaţiei americane, dar nu a dorit să anunţe înlocuirea sa tocmai când secretarul de stat era într-un turneu oficial în Africa. Tillerson şi-a încheiat acest turneu mai devreme decât era prevăzut.