Șeful ANPC le cere românilor o părere despre produsele pe bază de insecte. Reacțiile nu au întârziat să apară: Doamne ferește

Așadar, șeful ANPC a întrebat dacă produsele de tip „novel food”, care conțin proteine din insecte, ar trebui să fie diferențiate de către cele clasice și etichetate în mod clar.

„În legătură cu informarea corectă și completă a utilizării în produsele alimentare a următoarelor ingrediente aprobate de Comisia Europeană că surse de proteine provenite din :

1. Acheta domesticus – greierele de casă
2. Alphitobitus diaperinus – larvele gândacului de făină
3. Tenebrio molitor – viermele galben de făină
4. Locustă migratoria – lăcusta migratoare

Produsele alimentare care conțin că și ingrediente proteine de tip „novel food” din insectele mai sus menționate considerați că ar trebuie să fie etichetate în mod clar şi comercializate numai pe rafturile alocate în acest scop?

Consumatorii ar trebuie să fie în măsură să „distingă şi să diferenţieze” produsele care conțin proteine din insecte aprobate de Comisia europeană că „Novel food” conform noilor reguli?”, a scris Paul Anghel pe Facebook.

Reacțiile nu au întârziat să apară

La scurt timp după ce șeful ANPC a publicat întrebările de mai sus, urmăritorii săi au reacționat cu un mesaj clar.

„Nu ar trebui să apară niciodată așa ceva pe piață (…) Doamne ferește (…) Cel mai bine este să fim informați ce consumăm. Nu trebuie să hotărască comisii sau nu știu ce specialiști în locul meu (…) Trebuia servit în fiecare zi de trei ori la Davos”, sunt doar câteva dintre reacțiile oamenilor.

În Qatar, consumul de insecte tocmai a devenit interzis prin lege

În altă ordine de idei, Ministerul Sănătăţii din Qatar a transmis în cadrul unui comunicat că produsele pe bază de insecte nu corespund „exigenţelor normelor tehnice ale alimentelor halal”.

Regulamentele Consiliului de Cooperare al Golfului şi „recomandările autorităţilor competente interzic consumul de insecte sau de proteine şi suplimentele extrase din insecte”, notează autoritățile din Qatar.

În acelaşi document se precizează că anunţul vine ca urmare a „deciziei anumitor ţări de a aproba utilizarea insectelor în producţia alimentară”.

Ministerul Sănătăţii din Qatar nu menţionează despre ce ţară este vorba, dar la începutul lunii ianuarie Comisia Europeană a aprobat un nou aliment, respectiv Larva gândacului de bălegar, după ce EFSA a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare şi consum uman.