Veşti bune despre economia mondială, venite chiar din partea şefei FMI, Kristalina Georgieva.

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, anunţă veşti bune la nivel mondial în 2023

Directorul general al FMI a vorbit la un panel organizat la Forumul Economic Mondial de la Davos. Kristalina Georgieva a explicat că se aşteaptă ca tendinţa de încetinire a economiei mondiale să se inverseze în anul în curs. Schimbarea ar urma să aibă loc în pofida continuării războiului din Ucraina şi a majorării nivelului dobânzilor.

Şefa FMI a reconfirmat previziunile anterioare făcute de către experţii Fondului Monetar Internaţional, conform cărora ritmul de creştere a economiei mondiale va încetini până la 2,7% în acest an, de la unul de aproximativ 3,2% anul trecut.

„De la începutul anului, vedem unele veşti bune. Ne aşteptăm de asemenea ca în 2023 creşterea să îşi inverseze direcţia, să înceapă procesul în care merge în sus, în loc să meargă în jos”, a declarat Kristalina Georgieva la Davos, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Trei mari provocări vor exista la nivel global în 2023, a mai subliniat directorul general al FMI.

Este vorba despre războiul dintre Rusia şi Ucraina, criza costului vieţii şi faptul că dobânzile au atins un nivel fără precedent în ultimele decenii.

Kristalina Georgieva a indicat faptul că ţările lumii trebuie să pună la punct o ajustare inteligentă la o mai mare securitate a aprovizionării.

„Contextul actual nu este unul grozav”, a fost totuşi semnalul de alarmă tras la final de către directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Klaus Schwab: O perioadă dificilă la nivel mondial, care ar putea continua timp de 3 până la 5 ani

Reamintim că, înaintea începerii Forumului Economic Mondial de la Davos, Klaus Schwab, preşedintele acestui forum, spune că vom trece printr-o perioadă foarte dificilă care ar putea dura trei, patru sau chiar cinci ani.

Totul are loc pe fondul războiului din Ucraina care, chiar dacă s-ar încheia, ar urma perioada reconstrucției țării. Se mai adaugă peste şi tranziția energetică, remodelarea lanțurilor globale de aprovizionare sau efectele post-Covid, a subliniat Klaus Schwab.

„Dacă iei toate aceste componente, fiecare în parte înseamnă costuri, înseamnă bani. Sunt foarte optimist cu privire la tranziția energetică, pentru că asta oferă acces la energie mai ieftină. Dar pe termen scurt înseamnă și investiții, adică bani.

Dacă iei războiul, evident că el presupune costuri. Dacă iei relocarea lanțurilor de aprovizionare, înseamnă costuri pentru că nu mai cumperi din cea mai ieftină sursă, ci iei de la cea mai sigură sursă”, a mai declarat preşedintele Forumului Economic Mondial.