Rezultatul, care se speră că va convinge investitorii că băncile din UE nu mai au probleme financiare, va adăuga presiuni asupra statelor care ezită să-şi sprijine băncile, dacă acestea nu reuşesc să obţină singure bani.

Sursele din zona euro au declarat că Autoritatea Bancară Europeană (EBA) va anunţa în următoarele săptămâni că între 10 şi 15 din cele 91 de bănci nu au reuşit să treacă testele de stres, mai ales în Grecia, Germania, Portugalia şi Spania.

Aceste teste vor oferi un prim tablou al situaţiei financiare a băncilor europene, după ce testele de stres de anul trecut au fost criticate că nu au fost suficient de dure.

EBA, organism cu sediul la Londra, a lansat în luna martie a acestui an o nouă rundă de teste de stres în rândul a 91 de mari bănci europene, care reprezintă 65% din activele bancare din UE. Rezultatele acestor teste ar urma să fie cunoscute la mijlocul lunii iulie.

Anul trecut, 91 de bănci europene au fost supuse unei prime runde de teste de stres şi doar şapte instituţii nu au reuşit să treacă aceste teste. Analiştii au criticat prima rundă de teste de stres pentru că a utilizat criterii mult prea relaxate. De exemplu toate băncile irlandeze supuse examinării au trecut testele de stres pentru ca câteva luni mai târziu sectorul bancar irlandez să fie salvat de la colaps prin intervenţia Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional.

Noile teste vor verifica în ce măsură băncile pot absorbi pierderile, cum ar fi împrumuturile neachitate în cazul expunerii la probleme economice sau la scăderea preţurilor proprietăţilor imobiliare.

De asemenea va fi evaluat impactul asupra băncilor al obligaţiunilor pe care acestea le deţin din state cum ar fi Grecia.

Pentru a-şi menţine credibilitatea, Autoritatea Bancară Europeană va forţa anul acesta mai multe bănci europene să nu treacă testele de stres, susţin sursele.

‘Câte de multe ne aşteptăm să cadă. Aş spune 10-15’, a declarat o sursă bancară din zona euro.

Intrarea Greciei în incapacitate de plată nu este inclusă în mod expres în testele de stres la care sunt supuse în prezent băncile europene, însă acestea trebuie să-şi precizeze expunerea lor faţă de un astfel de risc, a anunţat săptămâna trecută Autoritatea Bancară Europeană.

‘Pentru trecerea testelor de stres nu este avut în vedere un default şi de asemenea nu este aplicată nicio ajustare (haircut) a valorii obligaţiunilor de stat deţinute de bănci’, a subliniat EBA, adăugând totuşi că urmăreşte cu atenţie situaţia din Grecia. În paralel, pentru a ţine cont de scepticismul investitorilor faţă de aceste teste de stres, EBA a decis că fiecare bancă va trebui să furnizeze informaţii detaliate cu privire la modul cum evaluează riscul Greciei şi sumele care trebuie puse deoparte pentru pierderi viitoare.
SURSA: Agerpres