Pe vreme de secetă, utilizând sămânţă certificată şi cinci runde de irigaţii, la societatea Abraham Prod din Siliştea, judeţul Brăila, s-a obţinut anul trecut o producţivitate la soia de 4.500 kilograme la hectar, de aproape trei ori mai mare decât media la nivel naţional.

Ferma agricolă din Siliştea utilizează de doi ani pentru culturile de soia, grâu şi porumb irigarea intensivă, folosind un sistem de ţevi cu tamburi. Numai anul trecut cheltuilile pentru irigaţii au depăşit suma de 100.000 lei. Cu toate acestea, administratorul societăţii, Cristian Martin (35 de ani), consideră că a fost o cheltuială cu folos. De profesie inginer mecanic, el a preluat în urmă cu 10 ani afacerea de la tatăl său care a fost inginer agricol.

„Utilizăm irigaţiile intensiv. Anul trecut a fost un an cu probleme, extrem de secetos, însă noi am reuşit să obţinem recolte foarte bune la toate culturile. Irigaţiile, sămânţa de calitate certificată şi utilajele bune înseamnă surplus de recoltă. Din irigaţii vin recolte bogate”, spune Cristian Martin, administratorul societăţii.

În condiţiile în care la nivel naţional, producția medie la culturile de soia a fost de 1.327 kg/ha, la Siliştea media a ajuns la 4.500 kg/ha, pe o suprafaţă cultivată de aproximativ 20 de hectare.

“Pentru a avea o asemenea producţie am folosit cel mai bun soi de pe piaţă – B63, sămânţă certificată de la Pioneer. În plus, terenul a fost irigat în cinci runde. Deşi cheltuiala a fost mare, putem spune că am obţinut o recoltă extrem de bună într-un an de secetă”, a declarat Martin.

La Siliştea, pe alte 40 de hectare din cele 180 hectare câte deţine ferma, se cultivă floarea soarelui. Productivitatea a variat în funcţie de hibrizii folosiţi. La această cultură nu s-au utilizat irigaţiile. Pe ansamblul suprafeţei cultivate, producția a fost de 3.000 kg/ha.

La cultura de porumb, irigată intensiv în trei etape producţia de pe cele 30 de hectare a fost la fel de bună, media fiind peste 10 tone/ha. Pe anumite loturi s-a obţinut chiar 13 tone/ha. Sămânţa utilizată a fost achiziţionată de la Pioneer şi Monsanto. Toţi hibrizii folosiţi sunt convenţionali, nemodificaţi genetic.