Scad pensiile în 2021? Preșintele Klaus Iohannis a spus clar ce se va întâmpla cu banii pensionarilor în anul 2021, având în vedere întrebările pe care toți românii le au.

Potrivit șefului statului, există bani de pensii. Acestea vor rămâne majorate, iar următoare creștere va fi făcut atunci când va fi posibil din punct de vedere economic.

„De pensii sunt bani și asta am spus. Dați-mi voie să repet. Creșterea aprobată rămâne în vigoare, deci pensiile au crescut și așa crescute rămân”, a spus Iohannis.

Întrebat despre ce părere are despre reacția românilor având în vedere înghețarea salariilor și pensiilor, președintele Klaus Iohannis suține că decizia luată este una justă, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm.

„Măsura înghețării salariilor mi se pare una justă. Noi suntem în plină pandemie, suntem în criză economică, suntem în faza în care încercăm, prin vaccinare și prin restricții, să terminăm această pandemie, această epidemie la noi, însă trebuie să fim foarte conștienți de faptul că economia a suferit, economia s-a contractat. Concluzia este simplă. Sunt mai puțini bani la buget!”, a spus Klaus Iohannis.

Nu scad pensiile

Totodată, șeful statului a dorit să-i liniștească atât pe pensionari cât și pe angajați. Iohannis a spus clar că pensiile nu vor scădea, iar același lucru este valabil și în cazul salariilor.

De cealaltă parte însă, românii trebuie să știe că în acest an ”nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare”. Acest lucru rămâne valabil până când România va ieși din această criză fără precedent, a mai adăugat Iohannis.

„Concluzia evidentă: nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare, atenție, bugetare, în anul 2021, până când ieșim din criză economică. Este o concluzie simplă. Nu vorbim de austeritate fiindcă nu se taie salariile, nu se taie pensiile, pensionarii rămân cu majorarea care a fost decisă în toamna anului trecut, însă, din păcate până e criză economică, nu putem să vorbim de majorări în zona bugetarilor”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a mai adăugat că înțelege nemulțumirile românilor, însă aceste lucruri erau clare având în vedere situația în care ne aflăm de aproape un an de zile. El a promis însă că totul se va rezolva odată ce România va depăși această criză.

„Asta este! Că sunt mulți nemulțumiți, și asta pot să înțeleg, oamenii s-au așteptat, după un an pandemic, cu multe sacrificii, să revină la normalitate și să crească salariile, însă lucrurile trebuie văzute așa cum sunt. Salariile vor putea să crească iarăși, pensiile vor putea să crească iarăși așa cum ieșim din criză economică și eu sunt convins că în cursul acestui an vom ieși din criza economică”, a adăugat Iohannis.