Decizia momentului în Europa. Se oprește curentul electric. Având în vedere efectele generate de criza din Ucraina, furnizorii de electricitate din Suedia au ajuns la un acord. Curentul va fi întrerupt în iarna ce va urma.

Anunțul a fost făcut de Niklas Damsgård, strateg șef al operatorului suedez de rețea electrică Svenska kraftnät. Potrivit acestuia, decizia depinde de modul în care lucrurile vor evolua până la iarnă în războiul dintre Rusia și Ucraina, dar și efectele acestuia asupra pieței de energie.

În ce interval ar putea fi oprit curentul electric

În ceea ce privește modul în care va fi făcută oprirea, Damsgård precizează că măsura poate fi făcută fie automat, fie manual. Pe de altă parte, el nu a precizat durata perioadelor în care curentul electric va fi oprit.

Totuși, el a dat de înțeles că întreruperile automate de curent pot apărea la orele dimineții, în momentul în care sarcina rețelei de distribuție de electricitate este cea mai mare.

După declarațiile făcute de acesta, publicația Dagens Nyheter a notat că dacă decizia va fi aplicată, există riscul ca unii consumatori să ajungă să fie forțați să stea fără curent electric pentru a evita un accident.

Oprirea curentului electric nu este însă singura problemă cu care se vor confrunta cei din Suedia. Autoritățile se așteaptă la o explozie de prețuri la energie, care, potrivit acestora, ar urma să aibă un impact major asupra sudului țării în această iarnă.

Prețuri duble la electricitate în Suedia

Conform estimărilor de până acum, experții se așteaptă la prețuri de două ori mai mari la electricitate, față de cele de anul trecut, însă doar în anumite zone din Suedia.

Menționăm faptul că îngrijorările predomină în mai multe țări europene, care iau în calcul fel de fel de măsuri. Un exemplu este Marea Britanie, care anunța la un moment dat că ar putea exista perioade tensionate privind alimentarea cu electricitate în iarna ce urmează, având în vedere scăderea aprovizionării cu energie rusească.

The Telegraph nota că pentru a putea menține în funcțiune iluminatul în timpul iernii, cel mai probabil Marea Britanie se va baza pe ”multă” energie importată. Îngrijorări există de asemenea și în Germania, arată sursa citată.