România și Bulgaria intră total în Schengen în 2025

Până la finalul anului, prognozează europarlamentarul bulgar Andrei Novakov, Bulgaria va deveni parte a spațiului Schengen și pe cale terestră. Această estimare a fost făcută la Blagoevgrad și a fost relatată de postul public de radio BNR.

Andrei Novakov a subliniat impactul economic negativ asupra Bulgariei. Cu pierderi în valoare de mii de euro în fiecare zi, cauzate de așteptarea la cozi la granițele terestre ale Europei. El a evidențiat această problemă în contextul propriei experiențe. Având în vedere că recent a parcurs distanța de la Vidin la Rotterdam cu un camion. Aceste informații au fost furnizate de Mediapol și preluate de Rador Radio România.

Europarlamentarul a exprimat speranța ca, până la sfârșitul anului, atât Bulgaria, cât și România să devină membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen.

„Mă aştept să intrăm în Schengen cât mai curând posibil. Având în vedere faptul că ne aşteptăm să intrăm în zona euro de la 1 ianuarie 2025, este un termen limită rezonabil”, a spus europarlamentarul bulgar.

Novakov a subliniat faptul că Austria, care reprezintă în prezent singurul obstacol în calea acceptării Bulgariei în spațiul Schengen, a avut și ea de înfruntat provocări semnificative în trecut.

„Iată, aici poate ar trebui să ne amintim că Austria a intrat cu mare dificultate în spațiul Schengen după opoziția nu a oricui, ci a Germaniei, iar asta exact cu aceleași reproșuri că nu își protejează bine frontierele externe, așa că a intrat și ea în etape. Acest proces a durat ani de zile”, a spus Novakov.

Europarlamentarul a afirmat că direcția în care se va îndrepta Europa depinde în mare măsură de configurația Parlamentului European după alegerile din acest an.

„Așteptările sunt ca Parlamentul European să fie reînnoit. De obicei asta se întâmplă într-un procent cuprins între 40 și 60%. Desigur, am încredere și în ceea ce spun sociologii, că PPE va crește ca procent. Acest lucru este foarte important pentru mine. Există un val de dreapta – atât conservatorii, cât și „ID” (extrema dreaptă Identitate și Democrație din PE), în Italia fac progrese destul de bune. Ceea ce mă liniștește mai degrabă este că „valul verde” care inundase Europa, iar acum se află acum în locul al cincilea, al șaselea, al șaptelea”, a comentat Novakov.

Aderarea nu poate fi făcută brusc

Europarlamentarul Ilhan Kiuchuk a afirmat că în ultima perioadă se pune în discuție teza referitoare la modul în care Uniunea Europeană ar putea să devină azi un jucător geopolitic. El a adăugat că adevărata dezbatere în Bulgaria în această primăvară va viza alte aspecte. Precum securitatea în calitate de sursă de venituri, politica demografică și coeziunea. Totodată, a menționat că de ani de zile există un consens național privind aderarea la Schengen. Și deși s-a solicitat aderarea deplină, acest lucru nu poate avea loc brusc, având în vedere realitățile actuale.

„Este greșit să spunem că nu ar fi trebuit să acceptăm oferta de intrare parțială, pentru că România ar fi acceptat-o. Iar o graniță între Bulgaria și România ar fi o decizie politică dezastruoasă pentru Bulgaria. Acest lucru ne va plasa în periferia cea mai îndepărtată a UE. De acum înainte, rezonabil ar fi să lucrăm în 2024 cu toate eforturile noastre pentru o dată în 2025, pentru că poveștile îndulcite despre admiterea noastră în iunie sunt false”, a declarat, la Iakoruda (Bulgaria), și europarlamentarul bulgar de la Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, Ilhan Kiuchuk.

Europarlamentarul a subliniat că guvernul actual depune eforturi pentru a construi o poziție națională solidă în Bulgaria. Și pentru a ajunge la un consens pe care toți politicienii bulgari să-l sprijine și în afara granițelor țării.