Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat marţi simplificarea reglementărilor în domeniul construcțiilor. Acesta a precizat că în acest domeniu există 589 de prevederi legale, iar cea mai veche datează din 1970, după cum transmite news.ro.

Reglementările nu corespund realităţii actuale şi necesită modificări. Am identificat 44 de acte normative care trebuie modificate cu prioritate. În acest sens a fost constituit un grup de lucru care va avea sarcina de a elabora un set de prevederi mai simple şi mai eficiente în domeniul construcţiilor, şi de a actualiza în permanenţă aceste normative”, a declarat Cseke Attila.

Reglementările trebuie corelate cu cele din Uniunea Europeană

În prezent în domeniu sunt în vigoare 589 de prevederi legale, iar cea mai veche datează din 1970. Aceste reglementări trebuie corelate cu cele din Uniunea Europeană, a punctat ministrul.

„Reglementările din domeniu trebuie corelate cu cele internaţionale în vigoare în Uniunea Europeană”, a spus ministrul, adăugând că normativa privind siguranţa în caz de incendiu trebuie revizuită atât pentru construcţiile din domeniul învăţământului (creşe, grădiniţe şi şcoli), dar şi în alte domenii, pentru că nu a fost actualizată de mai mulţi ani.

Prevederile privind eficientizarea energetică a clădirilor trebuie actualizate

Totodată, prevederile privind eficientizarea energetică a clădirilor, adoptată acum un deceniu, trebuie actualizate cu scopul de a putea construi clădiri verzi, pasive din punct de vedere al protejării mediului înconjurător.

Ministerul Dezvoltării a anunţat şi actualizarea prevederilor normative, adoptate în 1997, privind construcţia creşelor, având în vedere că va demara, în acest an, conform programului de guvernare, un proiect amplu de construcţie de creşe noi.

„În vederea sprijinirii familiilor tinere, vom dezvolta o reţea de creşe moderne, construite pe baza unor reglementări care reflectă realitatea de astăzi”, a subliniat Cseke Attila.

Oficialul a spus că actul normativ în vigoare are 79 de pagini, din care se vor elimina 30 şi se vor modifica restul prevederilor care necesită actualizare.