Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare anunţă participarea municipiului Iaşi din România la Programul BERD de dezvoltare sustenabilă a Oraşelor Verzi, acesta fiind al 42-lea membru, potrivit unui comunicat al băncii.

Oraşele generează trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, fiind astfel esenţiale în combaterea schimbărilor climatice. De la lansarea în anul 2016, peste 40 de oraşe au participat la Programul BERD „Oraşe Verzi„, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Acest program ajută fiecare oraş să identifice soluţii adaptate la nevoile sale de mediu printr-o combinaţie unică de măsuri, toate concepute pentru a face oraşele cat mai atractive pentru populaţie, într-un viitor cu emisii de carbon mult reduse. Prin accesarea acestui program, oraşele îşi elaborează propriul Plan de Acţiune pentru Oraşe Verzi (GCAP).

Ce proiect a propus municipiul Iași ca primă investiție

Cu o populaţie de 400.000 de persoane, municipiul Iaşi a dezvoltat anumite industrii precum metalurgie, medicamente, textile, componente auto şi industria alimentară, în timp ce sectorul bancar şi cel al informaţiei avansează rapid. BERD a colaborat cu primăria municipiului Iaşi încă din anul 2001, pe mai multe proiecte din sectoare precum termoficare, servicii de apă şi transport urban.

Proiectul propus la Iaşi, ca o primă investiţie în cadrul Programului BERD Oraşe Verzi, vizează reabilitarea termică şi energetică a unor clădiri publice şi modernizarea depoului de autobuze şi tramvaie. Ca parte a acestui proces, municipiul Iaşi a semnat o scrisoare de angajament pentru aderarea la Programul Oraşe Verzi, cu intenţia de a identifica problemele de mediu şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor săi. Prin identificarea sistematică a priorităţilor de investiţii verzi prin intermediul planului de actiune GCAP, Iaşi va putea dezvolta o viziune ecologică şi sustenabilă, revitalizându-se urbanistic şi ecologic.