Joko Widodo, președintele Indoneziei, a anunțat că Guvernul vrea să mute capitala țării într-un alt oraș, deoarece actuala capitală, Jakarta, este supraaglomerată.

„Jakarta nu reușește să îndeplinească cu succes două sarcini, să fie centrul politic și financiar al țării”, a explicat președintele, potrivit cotidianului local Kompas.

Astfel, liderul de la Jakarta a afirmat că sunt necesare măsuri similare luate de alte țări, care au decis să mute capitala pentru a rezolva problema supraaglomerării.

„Cred că vom atinge acest obiectiv, dar necesită o planificare atentă”, a afirmat Widodo, subliniind nevoia de a alege locul potrivit pentru o nouă capitală.

Joko, care potrivit sondajelor după ieşirea la urne, a câştigat scrutinul prezidenţial indonezian, ce a avut loc pe 17 aprilie, a promis în timpul campaniei electorale că va lua măsuri pentru a stimula mai uniform dezvoltarea economică şi în afara insulei Java, unde se află capitala ţării.

Potrivit cotidianului Kompas, Guvernul indonezian analizează trei potenţiale localităţii pentru noua capitală: Palangkaraya din provincia Kalimantanul Central, Tanah Bumbu Regency din Kalimantanul de Sud şi Penajam din Kalimantanul de Est.

Jakarta, care are peste 10 milioane de locuitori, se confruntă cu probleme grave în ceea ce priveşte infrastructura, fiind unul din cele mai aglomerate oraşe din Asia. Totodată, potrivit unui raport al companiei Inrix, Jakarta este al 12-lea cel mai poluat oraş din lume.