Comisia Europeană salută acordul politic la care au ajuns miercuri Parlamentul European și Consiliul European în vederea revizuirii și consolidării standardelor de comercializare existente aplicabile mierii, sucurilor de fructe, gemurilor și laptelui.

Așa-numitele „directive privind micul dejun” stabilesc norme comune privind compoziția, denumirile de vânzare, etichetarea și prezentarea acestor produse pentru a asigura libera circulație a acestora pe piața internă și pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză. Directivele revizuite asupra cărora au căzut de acord legiuitorii vor introduce mai multe modificări, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Etichetarea obligatorie a originii pentru miere

Țările de origine din amestecurile de miere vor trebui să apară pe etichetă în ordine descrescătoare, cu indicarea procentului fiecărei origini. Statele membre vor avea flexibilitatea de a solicita procentaje pentru cele mai mari patru procente numai atunci când acestea reprezintă mai mult de 50% din amestec.

Comisia Europeană este împuternicită să introducă metode armonizate de analiză pentru a detecta falsificarea mierii cu zahăr, o metodologie uniformă pentru a urmări originea mierii și criterii pentru a se asigura că mierea nu este supraîncălzită atunci când este vândută consumatorului final. Se va înființa o platformă care să consilieze Comisia cu privire la aceste aspecte. Acest lucru va limita practicile frauduloase și va spori transparența lanțului alimentar.

Inovare și oportunități de piață pentru sucurile de fructe

Acesta se aplică în conformitate cu noile cerințe ale consumatorilor. Astfel, vor fi disponibile trei noi categorii: „suc de fructe cu conținut redus de zahăr”, „suc de fructe cu conținut redus de zahăr din concentrat” și „suc de fructe concentrat cu conținut redus de zahăr”.

Astfel, consumatorii pot alege un suc cu cel puțin 30% mai puțin zaharuri, se mai arată în comunicatul publicat de Comisia Europeană. Va fi posibil ca sucurile de fructe să indice pe etichetele lor că „sucurile de fructe conțin numai zaharuri naturale”, pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot, prin definiție, să conțină zaharuri adăugate – o caracteristică de care majoritatea consumatorilor nu sunt conștienți.

Conținut obligatoriu mai mare de fructe în gemuri

O creștere a conținutului minim de fructe în gemuri (de la 350 la 450 de grame pe kilogram) și în gemuri extra (de la 450 la 500 de grame pe kilogram) va îmbunătăți calitatea minimă și va reduce conținutul de zahăr al acestor produse pentru consumatorii din UE.

Statelor membre li se va permite să autorizeze termenul „marmeladă” ca sinonim al termenului „gem”, pentru a se ține seama de denumirea utilizată în mod obișnuit la nivel local pentru aceste produse. Termenul „marmeladă” era autorizat până acum doar pentru gemurile de citrice.

Etichetare simplificată pentru lapte

Distincția dintre laptele „evaporat” și laptele „condensat” va fi eliminată, în conformitate cu standardul Codex Alimentarius. De asemenea, va fi autorizat laptele deshidratat fără lactoză.

În plus, legiuitorii au mandatat Comisia Europeană să evalueze, în următorii trei ani, modalitățile de informare a consumatorilor cu privire la originea fructelor utilizate în producția de sucuri și gemuri.

Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul și Comisia face acum obiectul aprobării formale. De la intrarea în vigoare la 20 de zile de la publicarea textului final, statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a transpune noile dispoziții în legislația națională și încă 6 luni înainte ca acestea să se aplice în întreaga Uniune.