Conform celor spuse de Alexandru Rafila, România e pe primele locuri în Uniunea Europeană la infectările cu coronavirus. Din cele 800 de paturi din secțiile ATI pentru Covid sunt deja ocupate 351, iar în București la “Matei Balș” și “Victor Babeș” nu mai e niciun loc liber, potrivit spotmedia.ro

Rafila a explicat că „paturile ATI trebuie să deservească toate categoriile de pacienți pentru diferite probleme medicale”.

Trebuie create circuite separate

„Nu poți să extinzi tratarea pacienților Covid în orice secție ATI, deoarece trebuie create circuite separate, astfel încât să nu existe riscul infectării altor pacienți. În plus, e vorba despre personalul calificat, fără de care nu pot fi create sau extinse secțiile ATI. Iar specialiștii ATI sunt într-un număr destul de limitat”, a transmis dr. Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Prof. Rafila a adăugat că există aproape „800 de paturi ATI la nivel național pentru pacienții COVID, din care 351 sunt ocupate”.

Majoritatea cazurilor se concentrează în câteva județe

„Dar să nu uitam că majoritatea cazurilor se concentrează în prezent în câteva județe din sud, Brașov și București, unde solicitarea e foarte mare.

La Institutul ”Matei Balș” sau la ”Victor Babeș” în București toate paturile ATI sunt ocupate, iar decizia de extindere a numărului de paturi în alte spitale presupune, cum spuneam, și existența personalului calificat, și asigurarea circuitelor separate, ceea ce nu e simplu”, a menţionat reprezentantul României la OMS.

Dr. Rafila a explicat că transferarea pacienţilor din secţiile ATI pline în altele cu locuri disponibile este „o soluţie limitată”.

„Dacă noi avem o creștere cu câteva zeci de cazuri de pacienți COVID internati la ATI/zi, în decurs de o lună putem discuta și de o mie de pacienți ATI, iar acești pacienți au nevoie de terapie intensivă timp de câteva săptămâni.

Deci cu 30-40 de cazuri ATI Covid /zi timp de o lună de zile ajungem la blocarea secțiilor ATI Covid, ceea ce pune în pericol și funcționarea celorlalte spitale care acordă asistență medicală pentru alte afecțiuni”, a explicat dr. Rafila.